A közgyűjteményeknek az oktatásban is szerepet kell vállalniuk!

A 39. Magyar Természettudományos Muzeológusok Találkozójának idei központi témája: hogyan segíthetnek a természettudományi múzeumok, természetrajzi gyűjtemények Földünk aktuális környezeti problémáinak megértésében, a környezettudatosság elmélyítésében, egy élhető bolygó létrejöttében, a földi ökoszisztémák és a biodiverzitás megőrzésében. Ennek kapcsán szögezte le Rétvári Bence, a Belügyminisztérium (BM) parlamenti államtitkára, hogy a közgyűjteményeknek az oktatásban is szerepet kell vállalniuk.

Magyar Nemzet
2022. 09. 06. 16:50
RÉTVÁRI Bence
39. Magyar Természettudományos Muzeológusok Találkozója Fotó: Szigetváry Zsolt
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A konferencia keddi, sajtónyilvános szakmai napján Budapesten Rétvári Bence emlékeztetett arra, hogy a Lázár Ervin-programnak köszönhetően a diákok olyan iskolán kívüli kulturális és tudományos programokon vehetnek részt, olyan élményekben részesülhetnek, amelyek akár a pályaválasztásukat is meghatározzák majd. Hozzátette, 2024-től a középszintű érettségi természettudományos vizsgatárgyainak mindegyikénél a szóbeli vizsgára projektmunka elkészítése és bemutatása is választható lesz. A vizsgázók így egy komplex természettudományi munkát állíthatnak elő, ami a munkaerőpiaci kihívásokra is jobban felkészíti őket.

RÉTVÁRI Bence
Fotó: Szigetváry Zsolt

A BM államtitkára kiemelte, hogy 

az országos kompetenciamérésekbe 2021 óta a természettudományos terület is bekerült, de jó visszajelzést adnak a nagy világversenyek is, hiszen a magyar diákok minden természettudományos területen az élmezőnyben vannak. Egy 58 országra kiterjedő felmérés szerint pedig matematikában a nyolcadikos magyar diákok bőven az átlag fölött teljesítenek matematikából és természettudományokból is.


Rétvári Bence hangsúlyozta, hogy nagyon jól meg lehet találni az oktatási és a múzeumi intézmények közötti együttműködés formáit, 

a múzeumokban játszva tudnak tanulni a gyerekek

– fogalmazott.
A kedden kezdődött tanácskozást péntekig tartják meg Budapesten és Zircen a Magyar Természettudományi Múzeum (MTM) és az MTM Bakonyi Természettudományi Múzeuma közös szervezésében.

Borítókép: Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára a 39. Magyar Természettudományos Muzeológusok Találkozóján (Fotó: Szigetváry Zsolt)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.