Kolozsváron mutatták be a Janovics Jenőről és Csupó Gáborról kiadott monográfiákat

Kollarik Tamás és Zágoni Bálint szerkesztésében Janovics Jenő – Egy élet a magyar kultúra szolgálatában, a színháztól a mozivászonig címmel hiánypótló kötet jelent meg Janovics Jenőről, a magyar nemzeti filmgyártás úttörőjéről. A 150 éve született erdélyi filmmogulról szóló kötetet Janovics sikereinek fő helyszínén, Kolozsváron, a Filmtettfeszt filmszemlén mutatták be.

Forrás: Filmtettfeszt Filmszemle2022. 10. 09. 11:27
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kollarik kezdeményezésére három évvel korábban megkezdték a munkát, hogy az évfordulóra elkészülhessen a kötet, amely az egyetemi oktatáson túl a széles közvélemény számára is értékes és fontos példát mutat.

 

Janovics Jenő a magyar film és színháztörténet egyik legfontosabb alakja. Nemzeti kötelességük gondozni emlékezetét. Hatalmas életművű, izgalmas karakter, akinek sorsán végighullámzik a tragikus XX. századi magyar történelem első fele. A kötetben Zágoni Bálinttal, Zakariás Erzsébettel, Ferenczi Szilárddal szemlére vesszük példátlan pályaképét, színházi, filmes és közéleti életművét, csaknem száz fotóval illusztrálva. Köszönjük Demeter Szilárd és a Petőfi Kulturális Ügynökség támogatását, hogy születésének 150. évfordulójára egy ilyen hiánypótló kötetet készíthettünk, ami korábbi köteteinkhez hasonlóan remélhetőleg szintén hamar bekerül a művészeti oktatás vérkeringésébe. Janovics életműve példaadó és követendő mindenki számára, aki a magyar kultúra szolgálatába szegődik

 

– mondta Kollarik Tamás, a kötet társszerzője-szerkesztője.

A Janovics-monográfia könyvbemutatója Forrás: Filmtettfeszt filmszemle

 

Janovics Jenő úgy vált a magyar filmgyártás úttörőjévé, az irodalmi értékű magyar film egyik megteremtőjévé, hogy sohasem kötelezte el magát a filmkészítés mellett. Az elismert kolozsvári színházigazgató a mozgóképben rejlő technikai és gazdasági lehetőségeket idejekorán felismerte, ám amikor az szükségessé vált, rövid filmgyártói karrierjéből származó anyagi hasznot színháza megmentésére fordította

 

– emelte ki a bemutatón Zágoni Bálint, a kötet másik szerkesztője.

A Janovics Jenő erdélyi filmmogulról szóló kötet borítója Forrás: Filmtettfeszt filmszemle

A kötet kiadója a FilmHungary, amely a nagy sikerű Magyarok Hollywoodban könyveik után a Janovics kötettel új szériát indít Ruritánia könyvsorozat néven. 

„A Ruritánia kifejezés Anthony Hope A zendai fogoly című regényéből származik, és eredetileg egy képzeletbeli közép-európai államot takar. A könyvsorozatban kiadónk olyan Kárpát-medencei, magyar vonatkozású, például állítható történeteket, emberi teljesítményeket kíván feldolgozni, amelyek hozzájárultak ahhoz, hogy hazánk és Közép-Európa kulturálisan gazdag és sokszínű legyen. Janovics Jenő, Hollywood magyar alapítóinak, Zukor Adolfnak és William Foxnak a kor- és pályatársa, aki hasonlóan grandiózus filmszervezői életművet hozott létre, mindezt azonban nem a tengerentúlon, hanem a Kárpát-medencében. Fontos, hogy neve, életműve ismertebbé váljon Magyarországon. Kollarik Tamással közös filmünk a Zukor és Fox életét bemutató egész estés filmben fontos szerepet fognak kapni a kolozsvári kezdetek, reméljük novemberben megkezdhetjük a film gyártását” – nyilatkozta lapunknak Takó Sándor, a kiadó vezetője, a sorozat társszerkesztője.

A kolozsvári Filmtett fesztiválon bemutatták a FilmHungary másik frissen debütált könyvét, a Csupó Gábor – A Pannónia Stúdiótól a hollywoodi csillagig című kötetet. 

A bemutatón részt vettek a szerzők, valamint Csupó Gábor ötszörös Emmy-díjas filmalkotó is. Kollarik moderálásával Csupó Gábor mesterkurzust tartott a filmfesztiválon, valamint Csibi László a Babes-Bolyai Egyetem filmintézet vezetőjének kérésére vállalták, hogy jövőre közösen tartanak filmes képzést a kolozsvári egyetemen.

Borítókép: Kollarik Tamás Csupó Gáborral beszélget (Forrás: Filmtettfeszt filmszemle)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.