Legendás helyszínek és muzsikusok

Az NKA Hangfoglaló program magyar könnyűzenei örökség megőrzését támogató alprogramja harmadik alkalommal szervez rocktörténeti fotókiállítást. Először Somló Tamás saját készítésű képeiből állítottak össze tárlatot, míg Vértes György fotóiból tavaly előtt született kiállítás, ami a pandémia okozta kényszerszünet ellenére kilenc városba juthatott el. Idén az öt évvel ezelőtt elhunyt Szalay Zoltán képeiből válogatnak, így született meg az Azok a rockzenészek – Ahogyan Szalay Zoltán látta őket című, nyolcvan felvételből álló összeállítás.

Munkatársunktól
2022. 10. 05. 12:00
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az anyag Szolnok, Budapest és Marosvásárhely után, október 5–28. között a debreceni nagyerdei víztoronyban látható. „Nézz, láss, gondolkodj, majd exponálj, és akkor jó kép születik” – vallotta Szalay Zoltán. 

Jelen kiállítás a fotós 1959 és 1989 közötti fényképeiből válogat, s helyet kaptak a könnyűzene hátterében dolgozók éppúgy, mint a rajongók, a legendás helyszínek és azok a muzsikusok és énekesek, akik a maguk idején sztárnak számítottak, ma viszont már kevesebben emlékeznek rájuk. A kiállítás érdekessége, hogy az Illés együttesről húsz év különbséggel, az Omegáról és Zoránról pedig negyedszázad eltéréssel készült fotókat is bemutat.

A debreceni tárlatot szerdán délután öt órakor Jantyik Zsolt, eMeRTon- és Artisjus-díjas zeneszerző és szövegíró, illetve a kiállítást rendező Bajnai Zsolt, a Hangfoglaló program elindítója nyitja meg. Szalay Zoltán képei október 28-ig lesznek láthatóak a nagyerdei víztoronyban, ahonnan Tatára utazik tovább a kiállítás.

Borítókép: Illés zenekar (Fotó: Szalay Zoltán)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.