időjárás 1°C Ambrus 2022. december 7.
logo

A szankciók miatt ki kell vezetni a benzinárstopot

Ma nyílik az Azok a rockzenészek – Ahogyan Szalay Zoltán látta őket tárlat

Legendás helyszínek és muzsikusok

Munkatársunktól
2022.10.05. 12:00
Legendás helyszínek és muzsikusok

Az NKA Hangfoglaló program magyar könnyűzenei örökség megőrzését támogató alprogramja harmadik alkalommal szervez rocktörténeti fotókiállítást. Először Somló Tamás saját készítésű képeiből állítottak össze tárlatot, míg Vértes György fotóiból tavaly előtt született kiállítás, ami a pandémia okozta kényszerszünet ellenére kilenc városba juthatott el. Idén az öt évvel ezelőtt elhunyt Szalay Zoltán képeiből válogatnak, így született meg az Azok a rockzenészek – Ahogyan Szalay Zoltán látta őket című, nyolcvan felvételből álló összeállítás.

Az anyag Szolnok, Budapest és Marosvásárhely után, október 5–28. között a debreceni nagyerdei víztoronyban látható. „Nézz, láss, gondolkodj, majd exponálj, és akkor jó kép születik” – vallotta Szalay Zoltán. 

Jelen kiállítás a fotós 1959 és 1989 közötti fényképeiből válogat, s helyet kaptak a könnyűzene hátterében dolgozók éppúgy, mint a rajongók, a legendás helyszínek és azok a muzsikusok és énekesek, akik a maguk idején sztárnak számítottak, ma viszont már kevesebben emlékeznek rájuk. A kiállítás érdekessége, hogy az Illés együttesről húsz év különbséggel, az Omegáról és Zoránról pedig negyedszázad eltéréssel készült fotókat is bemutat.

A debreceni tárlatot szerdán délután öt órakor Jantyik Zsolt, eMeRTon- és Artisjus-díjas zeneszerző és szövegíró, illetve a kiállítást rendező Bajnai Zsolt, a Hangfoglaló program elindítója nyitja meg. Szalay Zoltán képei október 28-ig lesznek láthatóak a nagyerdei víztoronyban, ahonnan Tatára utazik tovább a kiállítás.

Borítókép: Illés zenekar (Fotó: Szalay Zoltán)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.