Az időtlenség művészete

Egy új, kimagasló művészi színvonalú balettversenyt hív életre a Magyar Táncművészeti Egyetem a hazai balett- és táncművészet népszerűsítése céljából jövő év novemberében: a Budapest Balett Grand Prix-t, a BBGP-t. Sajtótájékoztatón jelentették be tegnap az esemény megrendezését, egy esztendővel a verseny gálája előtt a Crown Plaza Budapestben.

2022. 11. 24. 19:20
null
Fotó: Teknős Miklós
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nagy Gvendolin és Alfie Pearce, a Magyar Táncművészeti Egyetem végzős hallgatóinak gyönyörű balettelőadásával kezdődött a rendezvény. Majd Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár köszöntötte a résztvevőket, a kulturális kormányzat nevében örömét fejezve ki a Budapesten rendezendő nemzetközi balettverseny megvalósításának ötletéért, és támogatásukról biztosította a szervezőket. Ezután Fodorné Molnár Márta egyetemi tanár, a szervező Magyar Táncművészeti Egyetem rektora beszédében elmondta, a BBGP célja, hogy Közép-Európa és a kontinens ismert és elismert balettversenye legyen a 2023-as kezdést követő öt esztendőn belül. A verseny megrendezése megméretést és kitekintést jelent a nemzetközi táncéletbe a fiatal táncosok számára, a legkiemelkedőbbeknek ösztöndíjat, illetve pályakezdési lehetőséget teremt, valamint a magyar kultúra, a magyar táncművészet és táncoktatás értékeit, eredményeit tudja közvetíteni a nagyvilág felé. Majd Kiss János, Kossuth-díjas balettművész, az egyetemet fenntartó alapítvány kuratóriumi elnöke kapott szót, aki kiemelte, hogy Európában midössze három egyetemi végzettséget adó balettoktatás van: Rotterdamban, Drezdában és Budapesten. Ezután ismertették, hogy a verseny selejtezőinek a Magyar Táncművészeti Egyetem ifj. Nagy Zoltán színházterme, a folytatásnak a Nemzeti Táncszínház, végül a gálának a Művészetek Palotája ad otthont. Említették továbbá, hogy a Budapest Balett Grand Prix 2023 zsűrije és videóválogató zsűrije a táncvilág nemzetközi szinten elismert táncművészeiből, koreográfusaiból és együttesvezetőiből áll majd. A nemzetközi balettversenyt a világ minden tájáról érkező, a 15–24 éves korosztályhoz tartozó, kiemelkedően tehetséges, táncművészetet életpályájuknak tekintő ifjú táncosok számára hirdetik meg különböző korcsoportokban.

Borítókép:Az egyetem végzős táncművészei (Fotó: Havran Zoltán)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.