Krimik és thrillerek ingyenesen a Filmión

Hidegrázós magyar filmek őszi estékre: csütörtöktől vasárnap estig ingyenesen lehet megnézni a Kicsi, de nagyon erős, a Túsztörténet, a Céllövölde, a Budapest noir és a Patthelyzet című magyar filmeket a Nemzeti Filmintézet streaming oldalán, a Filmión. A korszakos magyar alkotások a krimi, thriller és film noir műfajok legjobb hagyományait elevenítik fel, emlékezetes színészi alakításokkal, kiváló kikapcsolódást ígérve a borongós őszi estékre.

Magyar Nemzet
2022. 11. 18. 12:00
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A magyar filmeket és klasszikusokat felvonultató Filmio számos kiváló bűnügyi filmet tartalmaz kínálatában, amelyek közül öt alkotás ingyenesen megtekinthető november 17–20. között. A Kicsi, de nagyon erős, a Túsztörténet és a Céllövölde a rendszerváltás idején készült drámák, a sikerlistás Kondor Vilmos-regény alapján készült Budapest noir az 1930-as években játszódó vérbeli krimi, a Patthelyzet pedig bankrablós thriller Szabó Erika és Kálloy-Molnár Péter főszereplésével.

Kicsi, de nagyon erős (1989): Bogár Pál képes bárhova betörni anélkül, hogy nyomot hagyna, családja megélhetése érdekében ezért a vizsgálati fogságból való szabadulását követően is folytatja bűnöző életmódját, álcaként pedig egy kohóban vállal munkát. 

Grunwalksy Ferenc filmje, bár a rendszerváltás idején játszódik, időtlen alkotás a bűnről és az oda vezető útról. 

A főbb szerepeket Gáspár Sándor, Bán János, Csere Ágnes, Mucsi Zoltán és Blaskó Péter alakítják.

Túsztörténet(1989): Gazdag Gyula filmje egy 1973-ban megtörtént túszdráma megrendítő feldolgozása a Kádár-korszak kilátástalanságáról. Egy határ menti kisvárosban két kamasz fiú lopott fegyverrel túszul ejt tizennyolc lányt a kollégiumban, hogy így csikarjanak ki nyugati útlevelet a hatóságoktól, amelyet magas beosztású apjuk miatt nem kaphattak meg.

Céllövölde (1990):

Sopsits Árpád megtörtént eseményeken alapuló drámája egy gyilkosság előzményeit mutatja be hallgatag kamasz főhőse történetén keresztül, 

akit gyermekkorában traumaként ért, amikor apja eladta a család céllövöldéjét. A lélektani bűnfilmben a nyomozót Nagy Feró alakítja, az apát és az anyát pedig Kovács Lajos és Monori Lili. A film elnyerte a külföldi kritikusok díját a Magyar Filmszemlén, majd meghívást kapott Cannes-ba és közel hatvan nemzetközi fesztiválra is.

Budapest noir (2017): Budapesten 1936-ban brutálisan meggyilkolt fiatal lány holttestére bukkannak az utcán, a rendőrség azonban gyanúsan hamar lezárja az ügyet, amit így a kiábrándult bűnügyi újságíró, Gordon Zsigmond próbál meg felgöngyölíteni. 

Gárdos Éva filmje vérbeli sötét krimi Kondor Vilmos borzongató sikerregénye alapján, Kolovratnik Krisztián és Tenki Réka főszereplésével.

 Patthelyzet(2020): Egy kisvárosi bankfiók átlagosnak kinéző napját fegyveres rabló zavarja meg, a pánikhelyzetben pedig az összes ajtó bezárul. Az épületben ragadt emberek a fegyveres bűnöző társaságában próbálják megoldani a szokatlan helyzetet, miközben kiderül, hogy a szálak nagyon is összeérnek.

A Nemzeti Filmintézet által indított Filmio egyedülálló kínálattal várja a nézőket online: napjaink elvárásaihoz igazodva, kiváló minőségben, felújítva érhetők el a magyar filmgyártás régi és új remekművei, a klasszikusok és az örök kedvencek is. A hiánypótló kínálat hétről hétre újdonságokkal bővül. Jelenleg már mintegy hatszáz magyar film közül válogathat a közönség a Nemzeti Filmintézet streaming platformján, amely okostévé-alkalmazásokon keresztül is elérhető.

Borítókép: Filmio-plakát (Forrás: NFI)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.