időjárás 4°C Aida , Karolina 2023. február 2.
logo
Ez alkalommal Bécsben öntöttek le olajjal egy Klimt-festményt a klímaaktivisták

Újabb múzeumi támadás történt

Magyar Nemzet
2022.11.16. 15:14 2022.11.16. 15:47
Újabb múzeumi támadás történt

Az Utolsó Nemzedék nevű környezetvédelmi aktivista csoport tagjai Gustav Klimtnek a bécsi Leopold Múzeumban őrzött Élet és halál című festményét öntötték le olajjal kedd délelőtt, majd egyikük – a már megszokott forgatókönyv szerint – a képet védő üvegtáblához ragasztotta magát.

A keddi napon a múzeum ingyenes belépést biztosított a látogatóknak. A belépők táskáját és csomagjait a szokott módon átvizsgálják, az aktivisták azonban a ruhájukba rejtett forróvizes palackban csempészték be a fekete olajat.

Az aktivista csoport a Twitteren osztotta meg az akcióról készült videót, nem sokkal később a múzeum megerősítette a hírt. A környezetvédő csoport tagjai a Klimt-festmény leöntése közben a fosszilis energiahordozók ellen szónokoltak, azt fejtegették, hogy a földgáz- és kőolajfúrások szerintük az emberiség halálos ítéletével egyenlők, s így a „klímapokol” felé száguldunk. „Már ötven éve tisztában vagyunk a problémával, amit ha nem kezelünk, a Föld tönkre fog menni” – kiabálták.

Az aktivisták újabb vandalizmusa miatt a múzeum több termét le kellett zárni a látogatók előtt, a rendőrök a helyszínre érve felvették az elkövetők adatait.

A képet védő üvegről és a keretről azonnal letörölték a szennyezőanyagot, az azonban egyelőre nem világos, hogy a festményben keletkezett-e kár. 

Csak remélni tudjuk, hogy a festmény nem sérült meg 

– mondta a múzeum szóvivője.
Az Utolsó Nemzedék aktivista csoport a múlt héten ugyancsak Bécsben hívta föl magára a figyelmet: ekkor a bécsi Természettudományi Múzeumban ragasztották magukat a dinoszauruszok termében az egyik talpazathoz, így tiltakozva az osztrák kormány környezet- és energiapolitikája ellen. Ezt megelőzően több országban is akcióba léptek, melyek során olyan festők műalkotásai estek áldozatul, mint Vincent van Gogh, Claude Monet, Andy Warhol vagy Henri de Toulouse-Lautrec.

Borítókép: Az akció a csoport Twitter-felületén (Forrás: Twitter.com/letztegenAT)

 

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.