A szeretet a jégvilágot is felolvasztja

Mintha egy varázslatos jégvilágba érkeznénk a Millenáris Üvegcsarnokában, a Recirquel Kristály című előadásán. Az izgalmas immerzív előadás a klasszikus téli mesék világába repíti a nézőket, akik a különleges cirkuszi térnek köszönhetően a történet részeivé válnak. Együtt mozognak a művészekkel, a mesébe feledkezve együtt keresik a szeretet melegét a lenyűgöző, illúziókkal teli, hóval borított térben. Új helyszínen, megújult díszletekkel, grandiózusabb látványvilággal állítja színpadra idén a Müpa nagy sikerű ünnepi produkcióját, melyet január 15-ig láthatnak az érdeklődők.

2022. 12. 07. 6:20
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szinte a hideget is érezzük Hólandia jégbe fagyott birodalmában, ahol a történet játszódik. Egy kis Manó segítségével tudjuk meg, hogy itt nincs helye az érzelmeknek. Tilos a jókedv, a nevetés, és a bánatot is jobb leplezni, mert a jégkirálynő, Kristály elvesztette hitét az érzelmekben, a világot jégbe fagyasztotta. Birodalmának lakóitól elvárja a szív mélyéig hatoló fagyos fegyelmet. Időről időre azonban repedések keletkeznek a jégtáblákon a tiltott szerelem és a szeretet tüzétől. A varázslatos történet a cirkusz és a tánc eszközeit bevonva idézi meg a klasszikus mesék világát.
A Vági Bence művészeti vezető által megálmodott, Kristály című produkciót először 2018-ban láthatta a közönség a Müpa mellett felállított cirkuszi sátorban. Ott is egészen közelről csodálhatták meg a fejük felett elsuhanó artisták lélegzetelállító mutatványait a nézők. A Millenáris Üvegcsarnokában a lényegesen nagyobb előadótérben azok számára is új élmény lesz az előadás, akik az elmúlt években már látták a produkciót.

 A Kristály bemutatásakor világszinten is az első immerzív újcirkuszi produkciónak számított, ami bepillantást nyújt a jövő színházába, ahol nincsenek székek és hagyományos nézőtér, hanem a néző is részese az előadásnak

 – mondta Vági Bence. A Recirquel művészeti vezetője hozzátette, hogy ez az előadó-művészeti megközelítés az Egyesült Államokban és Angliában már komoly trend, és itthon is egyre nagyobb a kereslet ezekre a produkciókra. Magáért beszél, hogy idén a Recirquel másik immerzív produkciója, az Ima több mint száz alkalommal ment telt házzal, míg a Kristályra néhány nap alatt elkelt a jegyek túlnyomó többsége.

Úgy érzem magam, mintha Kristály palotájának az előcsarnokában lennék

 – mondta lapunknak Vági Bence az előadás terét szemlélve. – 

Ezek a hatalmas oszlopok még színben is passzolnak a palota világához. A csarnok magassága sokat ad az élményhez. A sátorban szűkebb volt a tér, amitől intimebb volt az előadás, itt viszont jobban ki tudnak teljesedni a jelenetek. Továbbra is ilyen előadásokban gondolkodunk, ahol közel kerülnek a nézők és a szereplők egymáshoz

 – mondta a művészeti vezető.
 

Kristály szerepében továbbra is a csodálatos hangú Horányi Juli énekesnőt, a mókás Manó szerepében pedig a Recirquel korábbi előadásaiból is ismert Egyed Brigittát láthatjuk. Nagy felelőssége van a Manónak, aki megteremti a hangulatot, vezeti a közönséget. Egyed Brigitta lapunknak elmondta, hogy a közönséggel való kontaktus nagyon fontos neki.

Úgy kell közelíteni a nézőhöz, hogy ne legyek sok, de érezze, hogy fontos nekem. Mindenki egytől egyig. Valójában vezetem is a közönséget

 – mondta a színésznő.
A produkciót a kiváló szereposztás mellett sokféle cirkuszi zsánerszám és táncos elem teszi feledhetetlenné: a Recirquel állandó társulata vendégművészekkel, köztük Magyarország legbravúrosabb hiphoptáncosaival lép a porondra. Eredeti zeneművek és karácsonyi klasszikusok adaptációi csendülnek fel a darabban, a zenei szólamokat Terjék Gábor és Mester Dávid szerezték, a jelmezeket Kasza Emese tervezte, a díszletek Klimó Péter tervei alapján készültek. Az előadás társrendezője és artista-koreográfusa Illés Renátó, koreográfusa pedig Zsíros Gábor volt, a próbavezető Horváth Zita.

Borítókép: A cirkusz és a tánc elemeit ötvözi a lenyűgöző előadás (Fotó: Kurucz Árpád)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.