Az ellopott graffiti

Megpróbálták ellopni a neves brit utcaművész, Banksy egyik festősablonnal készített alkotását a kijevi agglomerációban fekvő Hosztomelben, a bűncselekményt a rendőrség akadályozta meg – közölték a helyi hatóságok.

Magyar Nemzet
2022. 12. 03. 18:30
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az orosz–ukrán valóság abszurditásának regénybe kívánkozó eseménye zajlott a Kijev melletti Hosztomelben, ahol pénteken egy különös ötlettől vezérelt bűnbanda megpróbálta ellopni Banksy egyik rajzát úgy, hogy egyszerűen kivágták az oroszok által lerombolt ház falára festett alkotást – közölte a Telegramon Olekszij Kuleba, Kijev megye állami közigazgatási vezetője.
A közösségi portálokon Kuleba üzenete mellett egy fotó volt látható a narancsszínűre festett fallal, amelyből a festményt kivágták. A neves graffitiművész festményén egy széken álló nő látható köntösben, gázálarcban, kezében tűzoltó készülékkel.

Itt még megvolt


A hírek szerint a rendőrség több embert előállított; a rajzot jó állapotban megtalálták, a rendőrség birtokában van.
Kijev megye rendőrfőnöke, Andrij Nyebitov közölte, hogy az elkövetők közül

nyolc embert azonosítottak, 26 és 60 év közöttiek, kijevi és cserkaszi lakosok. 

A rendőrfőnök a Telegramon közzétett közleményében hozzátette, hogy anyagi kár okozása miatt megindult a nyomozás.
November közepén Banksy, akinek az alkotásai dollármilliókért kelnek el a műkereskedelemben, Instagram-oldalán tett ki egy videót az Ukrajnában festősablonnal készített műveiről, közöttük a gázálarcos alakot ábrázoló rajzáról, megerősítve, hogy az ő munkái. A festő összesen hét művet készített novemberben Kijevben és környékén.

Ezek a képek végül is az ellenség elleni harcunk jelképei. Mindent megteszünk, hogy megóvjuk az utcaművészet ezen alkotásait mint a győzelmünk jelképeit

– írta erős pátosszal a megyei kormányzó.

Ki ne akarna egy ilyet a nappali falára? 


A nyolc, romokra festett kép azonban nyilván sokak fantáziáját megmozgatja a jövőben is. Különösen akkor, ha tudjuk, hogy a Banksy-festmények vagyonokért cserélnek gazdát.
Borítókép: A hiányzó festmény (Fotó: Dimtar Dilkoff /AFP)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.