Hagyománytisztelet és új tehetségek

A Papageno Vashegyi Györggyel, a Nemzeti Filharmonikus Zenekar új vezetőjével készített interjút. Az interjúban az új főzeneigazgató eddigi tapasztalatairól és vezetési elveiről beszélt, melyek közül legfontosabb a hagyományok tisztelete, az új karmesterek bevonása és az együttműködés a többi kiemelt zenei intézménnyel és a zenész kollégákkal. A pozitív, emberi légkört pedig elengedhetetlennek tartja a folyamatos munkához.

Magyar Nemzet
2022. 12. 22. 13:45
20211102 Debrecen fotó: Czinege Melinda CZM Hajdú-Bihari Napló A Capella Savaria és a Purcell Kórus hangversenye. képen: Vashegyi György karmester Fotó: Czinege Melinda Forrás: Hajdú-Bihari Napló
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Vashegyi György átvette a 2023-ban 100. évfordulóját ünneplő Nemzeti Filharmonikus Zenekar vezetését a nagy elődök, Ferencsik János és Kocsis Zoltán után. Vashegyi elve, hogy bár minden intézmény igényel újításokat, az évszázadon túlnyúló művészi folyamatosságot érdemes megőrizni, a legfontosabb feladat pedig a legmagasabb művészi minőség elérése.

Vashegyi elmondta, tudatában van annak, hogy az ő régizenei gyakorlata egészében nem határozhatja meg a zenekar repertoárját, a régizene kutatói szemlélete azonban hasznos, akár Bartókot, akár Monteverdit játszanak.

Mivel a Nemzeti Filharmonikus Zenekar kiemelt zenekar, jogos állami elvárásokkal, Vashegyi fontosnak tartja az együttműködést a többi, tisztán állami tulajdonú intézménnyel, így a Nemzeti Filharmonikusok, a Concerto Budapest, a Szent István Filharmonikusok, a Filharmónia Magyarország, a Zeneakadémia, a Müpa a zenekar még szorosabb együttműködő partnere lesz.

Vashegyi György a hagyományok tisztelete mellett fontosnak tartja a fiatal karmester-generáció bevonását is, és ehhez jó tapasztalati bázisa is van, mint elmondta a Papageno kérdésére:

 

1992 őszén (akkor még diploma előtt álló karmester hallgatóként) elkezdtem tanítani a Zeneakadémián. Mindez azért jut itt eszembe, mert ezen három évtized második felében alkalmam volt ott fiatal karmestereket is tanítani: az említett, valóban tehetségekben bővelkedő fiatal karmester-generáció legtöbb tagját is taníthattam. Viszonylag jól ismerem tehát zenei tehetségük és emberi pályaalkalmasságuk jellegét és mértékét: ennek megfelelően szeretnék és fogok lehetőséget adni nekik a Nemzeti Filharmonikusok munkájában.

 

Vashegyi a karmester pozíció esetében nemcsak a szakmai, hanem az emberi felkészültség fontosságát is hangsúlyozta:

 

én személy szerint egyáltalán nem hiszek a diktatúra hatékonyságában. Sajnos a vélt vagy valós hatalom birtoklása sokszor jelentős személyiségtorzulással jár együtt olyan vezetők (köztük sajnos karmesterek) esetében, akik végső soron pont ezek miatt az emberi hibák miatt válnak teljesen alkalmatlanná pozíciójuk betöltésére. Ezzel szemben én tehetséges, felkészült és határozott, a döntéseikért következetesen felelősséget vállaló vezetőkben látom szakmánk megoldását (sőt, talán nemcsak e szakmáét).

 

A filharmonikusok új vezetőjének célja, hogy a zenekar tagjai oldott és pozitív emberi hangulatban dolgozhassanak. A zenekar vezetésének szakmai és emberi tényezőjén kívül Vashegyi gyakorlott szervező is, melyet az Orfeo Zenekar és a Purcell Kórus sikeres felépítése bizonyít. A Nemzeti Filharmonikusok nemzetközi jelenlétének fejlesztéséről, a zenekar jövőjéről szólva Vashegyi kiemelte, hogy a következő évtized az együttműködés ideje lesz. A zenekarra váró komoly feladatokat a muzsikuskollégákkal együttműködve látja teljesíthetőnek. 

Mérföldkőnek tekinti a Nemzeti Filharmonikus Zenekar 110. születésnapját, mely 2033-ban lesz esedékes, addigra szeretne itthon és külföldön is sikereket felmutatni.

 Vashegyi György, a Nemzeti Filharmonikus Zenekar új főzeneigazgatója tettre készen áll neki az előtte tornyosuló feladatok megoldásának: „Sok részletet mondhatnék a jövőre vonatkozó elképzeléseimből, de most úgy érzem, inkább a tettek beszéljenek majd.”

 

Borítókép: Vashegyi György vezényel (Fotó: Hajdú-Bihari Napló/Czinege Melinda)

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.