időjárás 2°C Adél 2023. január 29.
logo

Jogilag is a magyar kultúra napjává nyilvánította az Országgyűlés január 22-ét

Magyar Nemzet
2022.12.07. 17:40 2022.12.07. 19:07
 Jogilag is a magyar kultúra napjává nyilvánította az Országgyűlés január 22-ét

A kulturális államtitkár kezdeményezésére, Hoppál Péter, a Kulturális és Innovációs Minisztérium kultúráért felelős államtitkára képviselőként nyújtotta be azt az országgyűlési határozati javaslatot, amelyben indítványozza, hogy január 22-ét törvényileg is a magyar kultúra napjává nyilvánítsa az Országgyűlés. A kezdeményezést kivételes eljárásban tárgyalta és fogadta el a parlament.

A magyar kultúra napja eddig is kitüntetett szerepet játszott anyaországi és határainkon túli nemzeti kulturális életünkben. Magyarország Himnusza egyedülálló módon képviseli a magyar néplelket, a nemzeti összetartozás egyik fontos sarokköve, a több mint ezeréves magyar államiság nemzeti jelképe, ezért az Országgyűlés a hazai kulturális élet régi adósságát törleszti a hivatalos állami emléknappá nyilvánítással – hangsúlyozta a javaslat ismertetésekor Hoppál Péter. Minden magyar nemzeti imádságának, Magyarország Himnusza befejezésének 200. évfordulója méltó alkalom arra, hogy a magyar kultúra napja, január 22-e, jogilag megerősített állami emléknap legyen. A kultúráért felelős államtitkár kiemelte a Himnusz identitásképző szerepét a határon túli magyar közösségekben.

A javaslat vitáján a Kulturális és Innovációs Minisztérium parlamenti államtitkára arról beszélt: a jelenlegi kormány számára a kultúra kezdetektől fogva kiemelt stratégiai jelentőséggel bír. Vitályos Eszter hangsúlyozta: az egymást érő válsághelyzetek megerősítik azt a felismerést, hogy „a megtartóerő, amelyet nemzeti kultúránk képvisel, identitásunk megőrzésének egyik legfontosabb záloga”. Úgy vélte, a kulturális identitás megőrzéséhez elengedhetetlenül szükséges a sarokkövek, ünnepek méltó deklarálása, hiszen „a múlt ismerete és tisztelete nélkül nincs reményteljes jövő” – áll a minisztérium közleményében.

Borítókép: A Himnusz kézirata (Forrás: Wikipédia)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.