Újrakomponált évadterv a Zeneakadémián

Fiatal tehetségek és neves művészek hangversenyeit hallhatja a közönség 2023 első felében a Zeneakadémián, ahol fellép mások mellett Schwartz Zoltán, Magyar Valentin, Korcsolán Orsolya, Kelemen Barnabás, Varga István és Csalog Gábor. A tavaszi koncertekre a jegyek már elérhetők.

Munkatársunktól
2022. 12. 30. 6:56
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Jelenleg március végéig tud tervezni a Zeneakadémia, de remélhetőleg hamarosan további programokkal bővül az első félévi műsorrend. Január 1-jén ismét újévi nyitány várja a közönséget: a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarával közös, immár hagyományos koncerten ezúttal Oliver von Dohnányi vezényli az együttest és a Zeneakadémia három fiatal szólista tehetségét, Szabady Ildikót (fuvola), Schwartz Zoltánt (hegedű) és Yosuke Shimizut (cselló). 

Sokszínű műsorukban többek között Mozart, Liszt, Erkel, Dvořák, Csajkovszkij, Ravel, Brahms és Dohnányi szerzeményei csendülnek fel. A hangversenyt a közmédia tévé- és rádiócsatornái sugározzák.


A januári események közül kiemelendő az Átlátszó Hang Újzenei Fesztivál két programja. Elsőként 7-én a 10 órától 11.30-ig Hang-Liget címmel rendezendő, 6 és 10 év közötti gyerekeknek szóló zenés beavató foglalkozás várja az érdeklődőket, amelyen Darázs Ádám vezetésével a száz éve született Ligeti György alkotásaival találkozhatnak a résztvevők, este 19 órakor Ligeti-elágazások címmel kezdődik koncert, amelyen Dubóczky Gergely vezényletével a Budapest Sound Collective Ligeti néhány művét és neki ajánlott hommage darabokat, valamint zongorára és csembalóra írt műveinek hangszerelt változatait hallhatja a nagyérdemű. 
Január 15-én következik a szokásos Operavizsga, amelyen ezúttal Verdi Traviatájából hangzanak el részletek, valamint Leona címmel a Zeneakadémia zeneszerző növendékei által komponált előadást tekinthetik meg a nézők. A darab Czakó Zsigmond drámája alapján Almási-Tóth András librettójára íródott. A Binder Quartet ad koncertet január 28-án, 29-én a számos nemzetközi versenyen egyaránt kiváló teljesítményt nyújtó Magyar Valentin zongorista és a Korossy Kvartett lép fel Brahms és Dvořák egy-egy zongoraötösével, 30-án pedig Korcsolán Orsolya hegedűművész doktori zárókoncertje várja hallgatóságot, Farkas Gábor zongoraművész és az UMZE Kamaraegyüttes közreműködésével, Tihanyi László vezényletével, Eötvös Péter, Richard Strauss és Kurt Weill kompozícióival.
 

A Nemzeti Ifjúsági Zenekar kitüntető címmel elismert, az egyetem növendékei alkotta Zeneakadémia Szimfonikus Zenekara mindig telt házas, zajos sikert arató koncerteket ad. 

Két világhírű karmester vezényletével lép fel az együttes: február 12-én Eötvös Péter, május 18-án Varga Gilbert áll a zenekar élén. A Zeneakadémia Vonószenekara március 25-én, Bartók Béla születésének évfordulóján Rolla János, április 21-én pedig Kelemen Barnabás hegedűművészek irányításával ad koncertet.
A tehetség napját február 12-én rendezi a Zeneakadémia, több hangversenyen is várják a közönséget az intézmény fiatal muzsikusai. A márciusi események közül érdemes kiemelni Pálúr János orgonaestjét 8-án, valamint Varga Oszkár hegedűművész, Varga István csellóművész és Csalog Gábor zongoraművész-zeneszerző kamarakoncertjét Schumann, Sosztakovics, Schnittke és Csalog Gábor műveivel 10-én. Dubrovay László zeneszerzőt a 80. születésnapján, március 23-án köszöntik a Zeneakadémia Nagytermében.
A tervek szerint a későbbiekben fellép még mások mellett Keller András, Perényi Miklós és Berecz Mihály hegedű, cselló, zongora triója Saint-Saëns, Brahms és Beethoven műveivel.
 

A Zeneakadémia eredeti évadtervét, amely idén május végén vált nyilvánossá, nem lehetett teljes mértékben megvalósítani forráshiány miatt. Az intézmény bízik abban, hogy a helyzet javulni fog, és rövidesen további programokkal bővül az első félévi műsorrend, valamint a következő évadra már a korábbi években megszokott módon tud koncerteket szervezni.

Az ajándékkártyáknál kedvező változás, hogy amelyeknek 2022. november 1. és 2023. november 30. között jár le a felhasználási időtartamuk, azoknak 2023. december 31-ig meghosszabbodik, valamint a 2022 decemberében vásárolt kártyák szintén 2023. december 31-ig érvényesek. Továbbra is elérhető a jelentős árengedményt nyújtó, sorozatoktól független kedvezményrendszer. Két különböző koncertre szóló jegyek egyidejű vásárlása esetén tíz százalék, három különböző eseményre 15 százalék, négy vagy több különböző hangversenyre 20 százalék engedmény jár a vásárlás végösszegéből. A Zeneakadémia Extra szolgáltatásra regisztráltak ezeken felül további öt százalék kedvezményben részesülnek. A kedvezményes koncertek teljes listája ezen a linken érhető el.

Borítókép: Oliver von Dohnányi (Forrás: Filharmonikusok.hu)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.