időjárás 5°C Emánuel 2023. március 26.
logo

Indiai egyetemmel kooperál a Magyar Képzőművészeti Egyetem

Magyar Nemzet
2023.01.31. 18:00
Indiai egyetemmel kooperál a Magyar Képzőművészeti Egyetem

Hosszú távú oktatási és művészeti együttműködési megállapodást kötött Indiában a Magyar Képzőművészeti Egyetem és a negyvenhatezer hallgatót számláló óriás egyetem, a Maharaja Sayajirao University (MSU). A megállapodást Dr. Erős István, a Magyar Képzőművészeti Egyetem rektora kezdeményezte és írta alá az indiai Vadodarában.

Az indiai és a magyar egyetem között létrejött példa nélküli oktatási és művészeti együttműködés lehetővé teszi egy akadémiai csereprogram kialakítását a két ország hallgatói és oktatói között. A megállapodással kezdetét vette az együttműködés intézményi kereteinek megteremtése, melynek 

fő célja, hogy az MSU és az MKE indiai és magyar képzőművészeti hallgatói, oktatói, kutatói közösen vegyenek részt oktatási és művészeti csereprogramokban, kulturális projektekben. 

Dr. Erős István rektor hangsúlyozta: a nemzetközi kapcsolatok fejlesztése kiemelt cél a Magyar Képzőművészeti Egyetem intézményfejlesztési programjában. „A nemzetközi mobilitást én személyesen is roppant fontosnak tartom, mind az oktatás, mind a művészet területén.”

Különösen kedves a szívemnek az indiai egyetemmel létrejött együttműködés, hiszen sok éve járok szerte Ázsiába művésztelepekre, szakmai programokra, konferenciákra – a magyaroknak van mit tanulni tőlük, ahogy természetesen ez fordítva is igaz.

Az MSU-val megvalósuló csereprogram segítségével a magyar és az indiai hallgatóknak, oktatóknak lehetőségük nyílik a nemzetközi tapasztalatszerzésre, új kultúrák megismerésére, művészi inspiráció gyűjtésére. Az indiai–magyar akadémiai együttműködés célja, hogy mindkét félnek segítse a művészeti képzések folyamatos tartalmi és módszertani megújulását, továbbá hogy előmozdítsa a művészeti rendezvényeken, fesztiválokon, konferenciákon, kulturális fórumokon való közös részvételt. 

A rektor személyes szakmai kapcsolatai mentén megvalósult intézményi együttműködési szerződés öt évre szól, amely kölcsönös megelégedettség esetén automatikusan meghosszabbodik. 

A Maharaja Sayajirao University of Baroda egy óriás egyetem az indiai Vadodarában, ahol angol nyelven folyik az oktatás. A MSU negyvenhatezer hallgatóval és tizennégy karral rendelkezik. A Magyar Képzőművészeti Egyetemmel létrejött akadémiai együttműködés a Képzőművészeti Karra fókuszál, ahol az alapképzéstől a PhD-szintig folyik a művészeti oktatás a festészet, a szobrászat, a muzeológia, a grafika, a design, az alkalmazott művészet és a művészettörténet területeken. Az MKE egy 24 hónapos Erasmus projekt beadását tervezi, melynek célja, hogy az indiai és a magyar egyetem még alaposabban megismerhesse egymás művészeti, módszertani, oktatási munkáját. Az Magyar Képzőművészeti Egyetem a nemzetközi kapcsolatok kiépítésével, ápolásával a külföldi művészeti szcénában a magyar kultúra nagyköveteként is működik.

Borítókép: A magyar és az indiai egyetem vezetése (Forrás: MKE)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.