Könny hull a kútba

A Debrecenből indult PG Csoport zenekar 35 éve alakult. Ebből az alkalomból az együttes, Horányi László színművésszel együtt készített egy hiánypótló zenei anyagot és műsort. A pandémia idején, az addigi 33 évből merítve, saját dalaikból és magyar írók, költők munkáiból alkották meg Könny hull a kútba – Istenes dalok a 33. évből címmel legújabb lemezüket. A PG Csoport ezzel az alkotásával szeretne azoknak is segíteni, akik nem „templomjáró” emberek, ám nehéz pillanataikban ők is Istenhez fordulnak.

2023. 01. 30. 13:00
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A zenekar dalszövegírója, zeneszerzője és énekes frontembere, Jantyik Zsolt eMeRTon- és Artisjus-díjas előadóművész, akivel a dalok születéséről beszélgettünk. Mint a muzsikus elmondta, az istenes dalok, a zenés-verses anyag születése óta eltelt két év. XVI. Benedek pápa eltávozása, az ő hatalmas lelki, szellemi munkássága, sorsának tanulsága, s közben egy szörnyű európai háború tombolása is ihlette ezt a válogatást. – Legyen ez a szeretettel készített alkotás az igazságkereső lelkek segítője, erősítse a magyar hitet, s vele a magyar keresztény közösségeket – fogalmazott az énekes. 

Ez a hosszú távon is időtálló alkotás bátorítsa azokat, akik megélik a hitet és mindazokat, akik természetesnek érzik az Istenről való párbeszédet.


A dalszövegíró az istenes versek születéséről a következőket mondta: 

– Az egész pályafutásunkban benne volt. Egy nagyon kicsi, Békés vármegyei faluból származunk öcsémmel, Csabával. Mindig ott volt a Teremtő ereje a mindennapjainkban, úgy éreztem gyerekként, hogy ott van a világ közepe. Egyetemista koromban kezdtem ezeket a dalokat írni, amelyekből az összefoglaló anyag született. Az egyén, Isten és a közösség kapcsolatán nyugvó dalokat olyan költők versei segítenek közelebb hozni, mint Kosztolányi Dezső, Sinka István vagy Nagy Gáspár. A verseket Horányi László Jászai Mari- és Bánffy Miklós-díjas színművész válogatta, az ő interpretálásában hallhatjuk. A művészet szerintem Isten kereséséről is szól, illetve az egyén és a közösség kapcsolatáról. Fontos minden gondolkodó ember számára, hogy újra és újra feltegye magának a kérdést: Mi a létezésünk és az élet értelme, miért vagyunk a világon? – fogalmazta meg a dalszerző.
 

A Csokonai-díjas és Kölcsey-ösztöndíjas PG Csoport új CD-jének megjelenése alkalmából a korábbi leme­zeit is elérhetővé tette a zenei megosztókon.

 A PG Csoport neve kikerülhetetlen volt azok számára, akik a 90-es években voltak fiatalok és érdekelte őket az alternatív zene. A nyolcvanas évek végén alakultak Debrecenben, a debreceni egyetemi légkörben Jantyik Zsolt és Jantyik Csaba testvér- és alkotópáros maga köré gyűjtött több kreatív nem csak zenében gondolkodó ifjú művészt, akikkel a zenés előadásként induló csapat kezdeti klubsikereit is elérte. Az akkori hatóságok figyelmét is felkeltő, szabad és magyar gondolatiságú koncertjeik híressé váltak az ország keleti régiójában. Többszöri tagcserék után kialakult a zenekart ma is jellemző, szövegcentrikus, rockos zenei irány. A szövegeket Jantyik Zsolt írta, ezek gyakran szólnak a múló időről: elmúlásról, a magyar létről, közéletről, kivándorlókról, politikusokról és még megannyi olyan kérdésről, amelyek mind a „gondolkodó ember” kérdései. Dalszövegeik versként is működnek. Jelenlegi tagjai Jantyik Zsolt ének, Jantyik Csaba gitár, Takács Szabolcs bass, Angler Ákos dob.


Az istenes dalok felvételén közreműködött Erdős-Tóth Fruzsina ének, Lukács Péter gitár, Tóth Zsolt dob, Halmos Béla ének, hegedű felvételről, és az Árvácska Együttes Kórusa, amely a Csíksomlyói Domokos Pál Péter Gyermekotthon egykori lakóiból alakult kórus, szintén felvételről.

Borítókép: A lemezborító részlete

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.