Néptánc és kortárs tánc

Idén rendhagyó módon nem az őszi hónapokban rendezik meg a XVIII. Kalászi Kortárs Tánctalálkozót, hanem januárban. A fesztivál változatos programokkal, táncos és zenés produkciókkal várja az érdeklődőket január 19–21-ig a budakalászi faluházban, ahol az autentikus folklór és a kortárs tánc egyaránt reflektorfénybe kerül. A fesztiválon néptánc- és kortárstánc-előadók, valamint amatőr és profi művészek lépnek fel.

2023. 01. 12. 11:00
null
Fotó: A-TEAM/Nyari Attila
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Grecsó Zoltán táncművész, az InverseDance és Fundák Kristóf kamaraszínháza is vendége lesz többek között a rendezvénynek. A találkozó a Viharsarok Táncszínház Ládafia című gyermekelőadásával veszi kezdetét, amelyet két alkalommal is láthat a helyi gyerekközönség. A fesztivál három estéjén a Foundry Dance Theater ­HalluciNatiOn című produkciója, a Duna Táncműhely legújabb bemutatója, az El nem múló, valamint a tánctalálkozó programjában immár hagyománynak tekinthető Kortársnéptánc-gála lesz látható. 

A gála idei meghívottjai: Lenvirág Táncegyüttes, Fehérnépek Társulat, Adonika Mozgásművészeti Stúdió, Pirók Zsófia flamencoművész, a Vasas Táncegyüttes tánckara és az InverseDance.


A Kalászi Kortárstánc-találkozó programját rendszerint kiállítások, beszélgetések és kísérőprogramok teszik teljessé. A rendezvény rendszeres közreműködője, Grecsó Zoltán ez alkalommal gyerekeknek tart mozgásworkshopot. Az El nem múló című előadást ­követően az alkotókkal való beszélgetésre invitálják a közönséget, szombat este pedig borkóstolóval ér véget a tánctalálkozó. Ebben az évben Juhász Zsolt, a Kalászi Kortárstánc-találkozó és a Duna Táncműhely alapítója, művészeti vezetője, koreográfusa pasztellfestmény-kiállítását láthatja a fesztivál idején a közönség a faluház kávézójában.
Juhász Zsoltot a tánctalálkozóról és a kiállításról is kérdeztük. Mint mondta, a fesztivál tizennyolc éves múltra tekint vissza. A kalászi faluház a Duna Táncműhely befogadójaként működött sokáig, a társulat tagjai itt mutatkoztak be évről évre. Hamar igény mutatkozott arra, hogy a faluházban más kortárstánc-előadásokat is láthasson a közönség. A pilisi régióban egyedülálló kezdeményezést örömmel fogadták első perctől kezdve a tánctalálkozót. 
 

Az ars poetica az évek alatt nem változott, olyan alkotók érkeznek Budakalászra, akik az alkotás során a néptánchoz nyúlnak vissza vagy a néptánc területe felől érkeztek a kortárs tánc berkeibe 

– avatott be a művészeti vezető. 
– Mivel olyan alkotó vagyok, aki néptánccal foglalkozik, a kortárs jelző itt inkább a korszerűségre utal. A néptáncból építkező kortárstánc-előadásokat hívok elsősorban. Bár tavaly szerepelt nálunk a Feledy-projekt egy kiváló kortárstánc-előadással, most pedig a szombati gálán lesz néhány kortárstánc-együttes. Minden évben készítek egy válogatást, amelyben a különböző műfajokat hozom össze egy estére. Egyrészt azért, hogy akik a néptáncot szeretik, találkozzanak más műfajjal is. Így láthatják, milyen jól megfér egymás mellett az autentikus néptánc, egy kortárs koreográfia vagy egy kortársnéptánc-koreográfia. Arra is szoktam figyelni, hogy nemcsak műfaji színesség legyen, hanem arra is, hogy hívok amatőr és profi közegből is kiváló produkciókat. Idén a fesztiválon fellép például Pirók Zsófia flamencotáncművész, aki egy csodálatos flamencokoreo­gráfiát táncol majd a gálán – mondta Juhász Zsolt. 


Beszélgetésünk során szóba került a pasztellfestmény-kiállítása is. – Kevesen tudják, hogy képzőművészként indultam, szobrász szakon végeztem Szegeden, a Tömörkény-gimnáziumban – árulta el a koreográfus. – Mivel a tánc fontosabb lett a középiskolás ­éveim alatt, így ebbe az irányba mentem el. Néha azonban előveszem a pasztellkrétát, és elkap az alkotói vágy. A Covid alatt, a karantén idején annyira hiányzott az alkotás, a próbatermi munka, hogy festeni kezdtem. Meg is született egy kiállításnyi anyag, amelyben főként tájképek vannak. Ezek láthatók majd a kalászi faluházban egészen február 25-ig – foglalta össze Juhász Zsolt.

Borítókép: Ifj. Mlinár Pál és Falusi László Ládafia című mese-tánc-játéka (Forrás: Facebook)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.