Fudzsimoto Szú kapta a közmédia Év Embere Díját

Fudzsimoto Szú japán építésznek hétfőn adták át a Közmédia Év Embere 2022 Díjat Budapesten, az általa tervezett Magyar Zene Házában.

MAGYAR NEMZET
Forrás: MTI2023. 02. 06. 22:41
ALTORJAI Anita; FUDZSIMOTO, Szó; PAPP Dániel
Budapest, 2023. február 6. A Közmédia Év Embere 2022 Díjával kitüntetett Fudzsimoto Szú japán építész, a Magyar Zene Háza tervezõje (k), miután átvette az elismerést Papp Dánieltõl, a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelõ Alap (MTVA) vezérigazgatójától (b) és Altorjai Anitától, a Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. vezérigazgatójától (j) a Magyar Zene Házában 2023. február 6-án. A Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. és az MTVA által 2020-ban létrehozott Közmédia Év Embere 2022 Díjat a magyar kulturális életre gyakorolt korszakalkotó munkássága elismeréseként ítélték oda 2022 decemberben Fudzsimoto Szúnak. MTI/Balogh Zoltán Fotó: Balogh Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az ünnepségen Papp Dániel, a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) vezérigazgatója kiemelte, hogy a magyar kulturális élet egyik legkiemelkedőbb pillanata volt tavaly a Magyar Zene Házának átadása.

Hozzátette: a kő együtt él a környezetével, az épített környezet zseniálisan egybeolvad a teremtett világgal. Szavai szerint az egész világ magyarsága büszke lehet az épületre, amely a zenei élet jelképévé vált.

A Magyar Zene Házában a lehető legméltóbb körülmények között hangozhatnak el Kodály Zoltán, Bartók Béla, Liszt Ferenc, Dohnányi Ernő és mások művei - jelentette ki Papp Dániel.

A vezérigazgató azt mondta, hogy a magyar zene egyik szentélyévé vált a ház, amely egy újabb kultikus építmény lett az Opera mellett.

A közmédiának küldetése az értékteremtés és -közvetítés. Remélik, az épületben ez sikerülni fog: szerveznek majd programokat a Magyar Zene Házába - emelte ki Papp Dániel.

Altorjai Anita, a Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. vezérigazgatója úgy fogalmazott, hogy az épület ékes bizonyítéka ember és természet harmóniájának.

Ember és természet törékeny harmóniája pedig éltető elemünk, megőrzése mindannyiunk felelőssége

- tette hozzá.

Magyar Zene Háza (Fotó: MTVA/Jászai Csaba)

Hangsúlyozta, hogy Fudzsimoto Szú világszerte híres légies, természet ihlette épületeiről, a kortárs építészet legkiemelkedőbb alakjai között tartják számon.

A Magyar Zene Háza nem csupán egy múzeum, hanem egy építészeti látomás, amely magában foglalja a múltat és a jövőt is - idézte a tervezőt.

Altorjai Anita azt mondta, hogy akik egykor erősen ellenezték a projektet, bizonyára szemlesütve belátják, hogy nagyot tévedtek. Hangsúlyozta, hogy a Magyar Zene Háza az ország legtöbbet díjazott fejlesztése és Európa egyik legismertebb épülete. Hozzátette: a tavalyi megnyitó óta eltelt időben több száz programnak adott otthont az épület, amely Budapest meghatározó helyszínévé vált.

Batta András, a Magyar Zene Háza ügyvezető igazgatója felidézte: az épület Európa legjobban várt kulturális ingatlanfejlesztése volt, Fudzsimoto Szú csaknem 170 induló közül lett a nyertes pályázó.

Az épületben dolgozók napi szinten átélik a csodát: a park szerves részeként tárul eléjük a Magyar Zene Háza, amely teljesen belesimul a növényi környezetébe - mondta.

Baán László, a Liget Budapest projekt miniszteri biztosa rámutatott, hogy évtizedek óta az első nemzetközi tervpályázatot írták ki Magyarország történetében. A tender nem meghívásos volt, hanem teljesen nyitott - tette hozzá.

A nemzetközi, főleg külföldiekből álló zsűri számára egyértelmű volt, hogy melyik a legfantasztikusabb pályamű, akkor azonban a névtelenség miatt még nem tudták, hogy Fudzsimoto Szú a tervező. Utólag megtiszteltetésnek vették, hogy a világ egyik legjobb építésze pályázott - emelte ki Baán László. A miniszteri biztos megjegyezte, hogy sok száz magyar mérnök és építőmester részvételével jött létre a Magyar Zene Háza.

Fudzsimoto Szú a díjat megköszönve angol nyelven azt mondta, hogy az épülettel ki akarta fejezni a tiszteletét a gyönyörű liget és a magyarok zenei hagyományai iránt. Abból indult ki, hogy a magyar embereknek nagyon fontos a muzsika - hangsúlyozta.

Izgalmasnak nevezte a projekt teljes folyamatát, az együttműködést a helyi építészekkel, a párbeszédet a szakértőkkel. Évekig tökéletesítették a munkát, az eredmény egyre jobb és jobb lett - hangoztatta Fudzsimoto Szú. A tervező azt mondta, örül neki, hogy úgy látja: az emberek élvezik az épületet.

A Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. és az MTVA által 2020-ban létrehozott Közmédia Év Embere Díjat a magyar kulturális életre gyakorolt korszakalkotó munkássága elismeréseként ítélték oda tavaly decemberben Fudzsimoto Szúnak.

Budapest egyik legújabb, emblematikus épületének, a Magyar Zene Házának megalkotója, Fudzsimoto Szú japán sztárépítész egy modern, a természet és az épített környezet összhangját megtestesítő épületet álmodott meg a zenének és a kultúrának. A létesítmény nemcsak megjelenésével vívja ki az elismerést, hanem funkcionális sokoldalúságával, gazdag kulturális programkínálatával is, hiszen otthont ad az előadóművészetnek, zenei programoknak, állandó és időszaki kiállításoknak, valamint az oktatásnak is.

Borítókép: A Közmédia Év Embere 2022 Díjával kitüntetett Fudzsimoto Szú japán építész, a Magyar Zene Háza tervezője (k), miután átvette az elismerést Papp Dánieltől, a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) vezérigazgatójától (b) és Altorjai Anitától, a Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. vezérigazgatójától (j) a Magyar Zene Házában 2023. február 6-án. A Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. és az MTVA által 2020-ban létrehozott Közmédia Év Embere 2022 Díjat a magyar kulturális életre gyakorolt korszakalkotó munkássága elismeréseként ítélték oda 2022 decemberben Fudzsimoto Szúnak (Fotó: MTI/Balogh Zoltán)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.