A Magyar Zene Háza Amerikát is lenyűgözte

Európa után Amerikában is sikert aratott a Magyar Zene Háza: a Városliget ikonikus intézménye hatvanöt ország jelöléseit maga mögé utasítva az Architecture Masterprize elnevezésű versengés építészeti fődíját nyerte el.

2022. 11. 26. 14:00
null
2021.12.16. Budapest Magyar Zene Háza, Liget projekt Fotó: Kurucz Árpád
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Amerika egyik legrangosabb építészeti megméretésén, az Architecture Masterprize versenyén az Architectural Design of the Year építészeti fődíját nyerte el a Magyar Zene Háza – közölte lapunkkal a Városliget Zrt. A tájékoztatás szerint a 2015-ben alapított díjra idén 65 országból érkeztek jelölések, amelyek közül a neves építészekből, művészekből, kurátorokból, egyetemi oktatókból álló zsűri többfordulós szavazással választotta ki a győzteseket. Az elbírálás során a szakmai zsűri a Fudzsimoto Szú által tervezett ház inspiráló és innovatív jellegét emelte ki, de kitértek az épület és a természet harmóniájára, a merész színhasználtra, valamint kiemelték a koncertterem akusztikáját is.


A rangos elismerést a bilbaói Guggenheim Múzeumban rendezett ünnepségen a Liget-projekt miniszteri biztosa vette át, aki köszönetet mondott a Magyar Zene Háza tervezőjének, akinek egyedi és minden ízében a városligeti helyszínre álmodott építészeti remekműve immár Budapest építészeti örökségének szerves része lett, hasonlóan olyan remekművekhez, mint a Lánchíd, a Magyar Tudományos Akadémia, a Vígszínház vagy a Nyugati pályaudvar épületei. Baán László kiemelte: a Liget Budapest Projekt már most jelentős eredményekkel bír, de még közel sem ért a végére, hiszen a csaknem ötvenezer négyzetméteres Új Nemzeti Galéria felépítése az elkövetkezendő évek feladatai közé tartozik.
A világ egyik legfigyelemreméltóbb kortárs épületének tartott intézmény már több rangos elismerésben részesült. 

Borítókép: Magyar Zene Háza (Fotó: Kurucz Árpád)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.