időjárás -3°C Abigél , Alex 2023. február 9.
logo

A Magyar Zene Háza Amerikát is lenyűgözte

Elek Nikoletta
2022.11.26. 14:00
A Magyar Zene Háza Amerikát is lenyűgözte

Európa után Amerikában is sikert aratott a Magyar Zene Háza: a Városliget ikonikus intézménye hatvanöt ország jelöléseit maga mögé utasítva az Architecture Masterprize elnevezésű versengés építészeti fődíját nyerte el.

Amerika egyik legrangosabb építészeti megméretésén, az Architecture Masterprize versenyén az Architectural Design of the Year építészeti fődíját nyerte el a Magyar Zene Háza – közölte lapunkkal a Városliget Zrt. A tájékoztatás szerint a 2015-ben alapított díjra idén 65 országból érkeztek jelölések, amelyek közül a neves építészekből, művészekből, kurátorokból, egyetemi oktatókból álló zsűri többfordulós szavazással választotta ki a győzteseket. Az elbírálás során a szakmai zsűri a Fudzsimoto Szú által tervezett ház inspiráló és innovatív jellegét emelte ki, de kitértek az épület és a természet harmóniájára, a merész színhasználtra, valamint kiemelték a koncertterem akusztikáját is.

Díjat díjra halmoz a Magyar Zene Háza

Újabb rangos elismerésben részesült a Magyar Zene Háza. A Városliget ikonikus intézménye ezáltal Európa egyik legtöbbet díjazott épülete lett.


A rangos elismerést a bilbaói Guggenheim Múzeumban rendezett ünnepségen a Liget-projekt miniszteri biztosa vette át, aki köszönetet mondott a Magyar Zene Háza tervezőjének, akinek egyedi és minden ízében a városligeti helyszínre álmodott építészeti remekműve immár Budapest építészeti örökségének szerves része lett, hasonlóan olyan remekművekhez, mint a Lánchíd, a Magyar Tudományos Akadémia, a Vígszínház vagy a Nyugati pályaudvar épületei. Baán László kiemelte: a Liget Budapest Projekt már most jelentős eredményekkel bír, de még közel sem ért a végére, hiszen a csaknem ötvenezer négyzetméteres Új Nemzeti Galéria felépítése az elkövetkezendő évek feladatai közé tartozik.
A világ egyik legfigyelemreméltóbb kortárs épületének tartott intézmény már több rangos elismerésben részesült. 

Borítókép: Magyar Zene Háza (Fotó: Kurucz Árpád)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.