Harmadszor rendezik meg a Déryné Fesztivált Sátoraljaújhelyen

Hangulatos sajtótájékoztatón mutatták be a Déryné Fesztivál programjait, amelyet harmadik alkalommal rendeznek meg július 19. és 23. között Sátoraljaújhelyen és környékén. Öt napon át, 11 helyszínen, több mint 70 ingyenes programmal várják a kultúra szerelmeseit a bensőséges hangulatú fesztiválon, amelynek néhány színházi programjából ízelítőt is kaptak ma a sajtó képviselői. Fellépett a Forrás Néptáncegyüttes, belekóstolhattak a KultUp programsorozatba, részletet hallottak az István, a királyból, amely a 40 éves jubileumi turné keretében, rocklegendák kíséretében lesz látható. Végül a Déryné Társulat művészeivel is találkozhattak egy jelenetben.

2023. 05. 23. 20:00
null
Fotó: Robert Erdi
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A sajtótájékoztatón először Halász János országgyűlési képviselő, a fesztivál fővédnöke kapott szót: – A Déryné-program egész éves működésének esszenciája jelenik meg Sátoraljaújhelyen, mindaz a sokféleség és érték, amely a programot is jellemzi – emelte ki Halász János. – A Déryné-program egész éves működésének fortissimója az esemény, ahol együtt élhető át az extázis és a katarzis. A minőségi kultúra képes tömegeket mozgósítani, ezt a program és a fesztivál is bebizonyította – tette hozzá a Kulturális és Innovációs Minisztérium helyettes államtitkára, Szentmártoni János.

fesztivál
Sajtótájékoztatón mutatták be a Déryné Fesztivál programjait és jelentőségét Fotó: Fejes Bence

Egy életre szóló kulturális kaland a fiatalok számára a Déryné Fesztivál

Szamosvölgyi Péter, Sátoraljaújhely polgármestere kiemelte, hogy életkortól függetlenül mindenki megtalálhatja a neki való programot a fesztiválon. Fontosnak találja, hogy a sátoraljaújhelyieken kívül a régióból és a Felvidékről is sok látogató érkezik. Kis Domonkos Márk, a Déryné-program igazgatója beszélt a programokról és a fesztivál jelentőségéről. Kiemelte, hogy a fesztivál helyet ad a KultUp programsorozat záróeseményének, a KultCamp közösségépítő minifesztiválnak. A Rákóczi Szövetséggel karöltve 450 középiskolást látnak vendégül a táborban, ahol a diákok napközben vetélkedőkön, készségfejlesztő foglalkozásokon, sporteseményeken vehetnek részt, míg esténként a Déryné Fesztivál színházi előadásain és koncertjein való részvétellel élhetik át a fesztivál-életérzést. Egy életre szóló kulturális kaland a fiatalok számára, ahol a tehetséggondozás mellett a cél a közösségépítés. – Fontos missziónk a fiatal tehetségek támogatása, helyzetbe hozása – mondta az igazgató. – Partnereinkkel, köztük a Rákóczi Szövetséggel, valamint a Nemzeti Emlékezet Bizottsággal egy olyan hibrid eseményt alkottunk meg, amely ötvözi az osztálykirándulások tábori élményét és a fesztivál-életérzést – tette hozzá Kis Domonkos Márk. 

Színházi előadások

A Déryné Társulat közleményében részletesen ismertetik a programot. A fesztivál nyitóelőadása a Déryné Társulat Szemet szemért című produkciója lesz július 19-én a Kossuth Lajos Művelődési Központban. A Barangoló Drámaírói Műhelyben született művet Kis Domonkos Márk, a Déryné-program igazgatója állította színpadra. A misztikus krimi egy titkokkal övezett kisváros életébe kalauzol, ahol egy gyilkossági nyomozásnak lehetünk szemtanúi. A nyomozót, Pált Ivaskovics Viktor, míg testvérét, Pistit Kaszás Mihály alakítja. Másnap a Völgyszínházban a Forrás Néptáncegyüttes szívet és szemet gyönyörködtető néptánc előadása, a Mestermunka debütál. A káprázatos népviseletekben előadott férfi és női táncok alatt a ’kis-magyarországi’ tájegységekre jellemző népszokások, rítusok, titkok és szertartások tárulnak fel.

Negyvenéves jubileumi turné keretében, legendás énekesek kíséretében érkezik Sátoraljaújhelyre az egyik legnépszerűbb magyar rockopera, az István, a király. Istvánt Varga Miklós, Koppányt Nagy Szilárd alakítja, közreműködnek az Igrice Néptáncegyüttes táncosai. Július 22-én este Hunyady Sándor klasszikusa, a Lovagias ügy lesz látható a Déryné Társulat előadásában, Bakos-Kiss Gábor rendezésében. Virág szerepében Dányi Krisztiánt láthatjuk, míg Virágnét Losonczi Kata formálja meg. A komikus helyzetekben bővelkedő történet epicentrumában egy elcsattanó pofon és a szerelem áll, valamint központi szerepet kap a rádió, amelyből Sebő Miklós halhatatlan dalai csendülnek fel. Szintén a szerelem a téma és egy sorsszerű találkozás, Domján Edit és Szécsi Pál kettősének állít emléket a Két összeillő ember című előadás, amelyet a fesztivál zárónapján tekinthetnek meg a nézők. Két érzékeny, magányos ember, önnönmagával és a világgal folyton vívódó, ugyanazt a nehéz utat választó ember elevenedik meg, akiket a Békéscsabai Jókai Színház színművészei, Komáromi Anett és Nagy Róbert formálnak meg.

Idén is turnéra indul a Theaterwagen, pajzán históriákkal és az örökélet misztériumát kutató népmesével megpakolva látogat el Hollóházára, Füzérradványra, Nyírire, Mikóházára, Alsóbereckire, valamint Füzérkajatára. A mozgó színházi karaván a Fabók Mancsi Bábszínháza két produkciójának, az Azért a kis bolondságért című vásári bábjátéknak, valamint A halhatatlanság országa című előadásnak ad otthont. 

fesztivál
A Lovagias ügy a Déryné Társulat előadásában Fotó: Nemesházi.com


Zene és tánc 

A fesztivál a legkiválóbb népzenei formációkat vonultatja fel, mint a Kossuth- és Fonogram-díjas Csík zenekar, a Balkán Fanatik, a Besh o droM, a Bohemian Betyars, de Sátoraljaújhelyre érkezik Magyarország első professzionális big bandje, a világszinten is elismert, a hazai és külföldi jazz fesztiválok állandó szereplője, a Budapest Jazz Orchestra. Népdalokban, pergő ütemekben és táncban egészen biztosan nem lesz hiány. 

A koncertek sorát gazdagítja a zsámbéki ethno-beat formáció, az Aurevoir, az Ungvári Borterasz színpadán debütál a Kaláka, a Tárkány Művek, Dánielfy, Swing Girls, a Keleti Brass Band, valamint visszatér a Hutchky & Stars.

A fesztivál egyik leghangulatosabb helyszínén, a Zsólyomkai pincesoron ad gitárkoncertet Papp Sándor gitárművész, akusztikus koncerttel és a legnagyobb slágerekkel érkezik Nagy Szilárd és Ragány Misa, Réthy Zsazsa vendégükkel kiegészülve. A zárónapon Újhelyi Kinga és barátai megzenésített versekkel ajándékozzák meg a közönséget.

Családi programok

Gyönyörű környezetben, Széphalmon, a Magyar Nyelv Múzeumának parkja ad otthont a családi programoknak. Érkeznek a Langaléta Garabonciások, a repülő akrobaták, de papírszínházi előadás, kerekítő mondókázó és népi játszóház is várja a kicsiket. Július 21-én Havasi Péter Petőfi percei című előadása, míg a zárónapon a Kárpátaljai Megyei Magyar Drámai Színház A csillagszemű juhász című produkciója várja a családokat. Emellett Petőfi kiállítás és a Kárász Eszter és az Eszter-lánc mesezenekar koncertje is gazdagítja a programot.

 

Borítókép: A Völgyszínházban debütál a Forrás Néptáncegyüttes előadása, a Mestermunka (Fotó: Érdi Róbert )

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.