Kálomista Gábor: „Nem fogunk meghátrálni, tovább játsszuk a darabot!"

Felújították a Thália Színházban a Martin McDonagh darabjából készült, A nagy kézrablás című előadást, amit először 2016-ban vittek színre. A premier előtt néhány nappal a szerzőt képviselő ügynökség írásban közölte: nem járulnak hozzá, hogy a fekete komédia afroamerikai szereplőjét egy elmaszkírozott fehér színész játssza.

Magyar Nemzet
Forrás: Mandiner.hu2023. 05. 08. 21:20
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Csütörtök reggel jelezték a kollégáim, hogy érkezett egy e-mail a szerzőt képviselő amerikai ügynökségtől, akikkel egyébként nem állunk közvetlen kapcsolatban, csak a magyarországi illetékeseikkel. Az e-mailben jelezték, hogy egy névtelen amerikai néző feljelentése alapján kérik, hogy vegyük le a darabot a műsorról, vagy a másik lehetőség: ne fessük a fehér bőrű színész arcát feketére, különben letiltják a darabot – mondta Kálomista Gábor, a Mandínernek adott interjúban

– A darab egyik dramaturgiai alapszála, hogy egy színes bőrű fiatalember szerepel a történetben. Tehát jelentős részben erre épül ez a mű – magyarázta a Thália Színház igazgatója, aki kifejtette: – Magyarországon élünk. Szerintem egy olyan problémát akarnak ide importálni – de legalábbis elhinteni a magjait nálunk –, amihez semmi közünk. Azt gondolom, hogy Magyarországon ilyen jelű probléma nincsen. Mi nem gyarmatosítottunk, nem hordtunk el egy népet hajó aljára szögezett láncokon rabszolgának, tehát szerintem nekünk itt, a Kárpát-medencében ezzel kapcsolatban nincs vezekelni valónk.

A továbbiakban Kálomista Gábor kifejtette: olyan helyzet elé állították a színházat, hogy vagy beállnak egy mozgalom mögé és úgy ugrálunk, ahogy fütyülnek, vagy letiltják az előadást.

– Ez egy durva és gusztustalan beavatkozás egy színház magánéletébe – jegyezte meg a direktor, majd hozzátette: – Nem fogunk meghátrálni, tovább játsszuk a darabot! És hogyha ők továbbra is kötik az ebet a karóhoz, akkor természetesen bármilyen per elé örömmel állunk.

Borítókép: A főszereplő festett arccal (Fotó: Chikan Erika / Jegy.hu)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.