Láthatatlan kölykök az 1. Duna nemzetközi színházi fesztiválon

A színházi olimpia programelemeként létrejött 1. Duna nemzetközi színházi fesztivál különböző nemzetek színházi identitásának bemutatását tűzte ki célul. A szervezők célja, hogy hirdessék a művészeten keresztüli összetartozást, éppen ezért összehívták a legpezsgőbb kulturális élettel rendelkező Duna-menti városokat, hogy képviseletükben egy-egy reprezentatív teátrum vegyen részt azon a fesztiválom, melynek a Győri Nemzeti Színház ad otthont.

Magyar Nemzet
Forrás: Szinhaz.org2023. 05. 27. 11:00
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kísérleti musical Győrben

 

A színházi olimpia programsorozat részeként jött tétre a I. Duna nemzetközi színházi fesztivál, amelynek a Győri Nemzeti Színház ad otthont június 6. és június 11. között. Június 8-án Győrben vendégeskedik az Újvidéki Színház társulata a Láthatatlan kölykök című előadása is. Terék Anna szociális témákban jártas pszichológus-költő és Lénárd Róbert évekig fontolgatták e dráma megalkotását és színrevitelét, melyet kifejezetten az Újvidéki Színháznak írtak. Az előadást kegyetlen témájából Kovács Adrián zenéje ráncigálja ki, hibrid formát, afféle kísérleti musicalt formálva belőle.

Színházi Olimpia
A Láthatatlan kölykök egy kísérleti musical-előadás (Fotó: Színház.org)

Az előadás rendezője, Lénárd Róbert számára a Láthatatlan kölykök kezdetben egy eposz a szabadságról, ahol a homok és a sár kicsinyes realizmusa költészetté változik, de a gyönyörű versek között jól látható egy világ, amelyben nem beszélhetünk sem szépségről, sem szabadságról, csak némi rothadásról. Minden pörög, minden visszatér: drog, intim szféra hiánya, test és lélek reménytelen védelme, menekülés és megtalálás. Ez egy körforgás.

Az érdekesség, hogy a darab premierjét 2022. május 24-én, az eltűnt gyerekek világnapján tartották: 

Ez abszolút nem volt betervezve… Enyhén hitetlenkedtem, és bevallom, kicsit meg is ijedtem, amikor megtudtam, hogy a bemutatóra tervezett nap egybeesik az eltűnt gyermekek világnapjával. Tegyük fel, hogy a kozmosz üzenetet küldött nekünk

 – mondta a rendező, aki 2013 márciusa óta az Újvidéki Színház munkatársa, 2016-tól művészeti vezetője.

 

Nem sablonos történet

 

A darab története korántsem a felszínész musicalek világa: két fiú érkezik az üres vajdasági kisvárosba. Menekülnek, futnak, végtelen utak húzódnak mögöttük. Az életük nehéz, a lábuk véres, a hideg és az eső mellett iszonyú dolgok rejlenek a fájó izmok mélyén. Három lány izeg-mozog egy játszótéren, az életük nehéz, csak egészen másképp. A fiúk és a lányok találkozásából meg nem értés, közeledés, talán vonzalom születik, de a rémálmok, amik mozgatják őket, egyre sodorják őket tovább. A nagyvárosba, ami mindent eltakar. Ahogy lassan megismerjük a két fiú múltját és be-bekacsintanak a történetbe a sokszor kegyetlen, máskor pedig egyszerűen csak tudatlan vagy tehetetlen felnőttek, egyre jobban értjük, miféle láthatatlansággal küzdenek ezek a kölykök.

– Egy road movie és egy thriller elemeit ötvözi ez az első ránézésre ártalmatlan tinitörténet, amely végül megrázó társadalmi tragédiába torkol, és amely a nyilvánosság szeme elől a bűn alvilágába rejtőzik. A könnyed kézzel vezetett rendezés olyan témát nyit meg, amelyről errefelé először esik szó színpadon. Szélesebb kontextusban nézve az előadás felfedi a társadalmi morál atrófiáját, amelyet az egyén felelőtlensége és képmutatása sző át, s ez a szövet fojtja meg legkegyetlenebbül a tinédzsereket, e legérzékenyebb társadalmi réteget – nyilatkozta a darabról Aleksandra Glovacki, a vajdasági hivatásos színházak fesztiváljának összeállítója.

Programok, rekordok, riportok a Kultúrnemzet színházi olimpiai gyűjtőoldalán! Kattintson IDE
 

Borítókép: Jelenetfotó a Láthatatlan kölykök című előadásból (Fotó: Színház.org)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.