Üveg, zene és külügy

Június 28-án mutatkozott be a hazai közönség előtt a Külgazdasági és Külügyminisztérium új utazó kiállítása, a Glassification.hu.

Magyar Nemzet
Forrás: Külgazdasági és Külügyminisztérium2023. 06. 29. 13:57
Glassification.hu üvegművészeti kiállítás a Magyar Zene Házában
Glassification.hu üvegművészeti kiállítás a Magyar Zene Házában (Forrás: KKM/Posztós János) Fotó: posztos janos Forrás: KKM, Posztós János
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mint azt a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) közleményéből megtudtuk, négy generáció tíz nemzetközileg is elismert üvegművésze húsz, kifejezetten erre a tárlatra készített tárggyal ad metszetet a kortárs magyar üvegművészetről.

Lengyel Miklós a KKM helyettes államtitkára a Glassification.hu kiállítás megnyitóján
Lengyel Miklós, a KKM helyettes államtitkára a Glassification.hu kiállítás megnyitóján június 28-án (Fotó: Posztós János)

 

Lengyel Miklós, a minisztérium képzésekért, ösztöndíjprogramokért és tudománydiplomáciáért felelős helyettes államtitkára megnyitó beszédében rámutatott: 

A tárca rendszeresen kezdeményezi olyan utazókiállítások létrehozását, amelyekkel hírét vihetjük a magyar művészeteknek, tudománynak a világban. A Shaping Hungary designkiállítás, illetve a Smart Hungary innovációs kiállítás után a KKM most a kortárs magyar üvegművészet bemutatását karolta fel az új tárlat életre hívásával. 

Hozzátette: az élő tudomány és művészet külföldi bemutatkozása termékeny nemzetközi együttműködéseket indít el, és gyakran kézzel fogható diplomáciai, gazdasági eredménnyel jár. 

Batta András, a Magyar Zene Háza ügyvezető igazgatója kiemelte, nagy örömére szolgál, hogy a kiállítás a Magyar Zene Házából indul nemzetközi útjára. Nemcsak azért, mert 

a ház dizájnja és az üvegművészet rokonok, 

hanem mert szép és átgondolt összművészeti projektről van szó, amelyet teljes mértékben azonosnak érez a Ház szellemiségével – olvasható a KKM közleményében.

Batta András, a Magyar Zene Háza ügyvezető igazgatója a Glassification.hu kiállítás megnyitóján
Batta András, a Magyar Zene Háza ügyvezető igazgatója a Glassification.hu kiállítás megnyitóján (Fotó: Posztós János)

 

Cselovszki László, az Iparművészeti Múzeum főigazgatója rámutatott, hogy a kiállításon szereplő tíz alkotó közül ötnek (Lukácsi Lászlónak, Gaál Endrének, Borkovics Péternek, Sipos Balázsnak, Varga Gyöngyvérnek) már szerepel munkája kerámia- és üveggyűjteményükben. 

Kifejezte reményét, hogy a jövőben mind a tíz alkotótól lehet majd műtárgyuk, ami hozzájárulna az Iparművészeti Múzeum egyik legfőbb célkitűzéséhez: élő és értő kapcsolatot képezni múlt és jelen között. 

Az anyagot a velencei üvegművészeti hét zsűrije meghívta a 2023. évi szeptemberi rangos seregszemlére, illetve bemutatkozik az őszi szófiai nemzetközi üvegművészeti biennálén, majd a KKM ezt követően két évben 12-15 kiemelt külföldi helyszínen tervezi kiállítani. 

Glassification.hu üvegművészeti kiállítás
A Glassification.hu üvegművészeti kiállítás a Magyar Zene Házában június 28-án (Forrás: KKM/Posztós János) 

 

A tárlat kísérőzenéjének megkomponálására a Zeneakadémia végzős zeneszerző hallgatói adhattak le pályázatot. A megnyitón a nyertes pályaművet is meghallgathatta a közönség.

A Glassification.hu kiállító művészei: Bihari Kristóf, Borkovics Péter, Bősze Eszter, Darabos Anita, Edőcs Márta, Gaál Endre, László Kyra, Lukácsi László, Sipos Balázs és Varga Gyöngyvér Amala.

A kiállítás szakmai partnere a Magyar Üvegművészek Társasága, kurátora Halasi Rita Mária. Az installáció tervezője és kivitelezője a De-Form Design Agency. A tárlat a Külgazdasági és Külügyminisztérium és a Rákosy Glass támogatásával valósult meg. 

Borítókép: A Glassification.hu című üvegművészeti kiállítás a Magyar Zene Házában (Fotó: Posztós János)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.