Július 19-én kezdődik a Déryné-fesztivál

A nyári fesztiválok egyik különleges színfoltja a Déryné-fesztivál, amely július 19. és 23. között várja az érdeklődőket Sátoraljaújhely festői helyszínein és környékén. A Déryné Társulat klasszikus és felolvasó színházi előadásokkal, gyermekprogramokkal készül, de káprázatos néptánc előadás, valamint az István, a király című rockopera is helyet kapott a műsorban.

Magyar Nemzet
2023. 07. 06. 15:00
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Értéket adni, nevelni, közösséget építeni 


A színház történetet mesél, tanít, felemel, hidat képez múlt, jelen és jövő között, összeköt hagyományainkkal, katartikus élményekkel ajándékoz meg. A Déryné-program nemes küldetése, hogy ezt az élményt azokhoz is eljuttassa, akik hiányt szenvednek, ahol a kultúrához való hozzáférés korlátozott. A program egész éves működésének csúcspontja a Déryné-fesztivál, amely a KultCamp táborral kiegészülve a kultúra mellett a fiatalok tehetséggondozását és színházi nevelését is a zászlajára tűzte.

Egy régi álom válik valóra a KultCamppel, emiatt még izgatottabbak vagyunk. Július 19-én a Déryné Társulat Szemet szemért című előadásával nyitjuk a fesztivált, majd másnap 450 középiskolás érkezik hozzánk, akiknek rengeteg programmal készülünk. A középiskolások tehetséggondozására és színházi nevelésére életre hívott KultUp program rendkívüli eredményeket produkált. Az indulása óta eltelt alig öt hónapban csaknem 15 ezer diákot sikerült elérnünk, a tábor pedig a színházi roadshow kiteljesedése, ahol fontos szerep jut a közösségépítésnek. Boldogok vagyunk, hogy ennek megvalósításához méltó partnerre leltünk a Rákóczi Szövetségben

– mondta Kis Domonkos Márk, a Déryné-program igazgatója. 
A KultCamp táborban készségfejlesztő foglalkozások, kvízestek, prózai, zenei, tánc és drámai vetélkedők, kirándulások és sportversenyek várják a fiatalokat, de táncházzal, filmvetítésekkel és koncerttel is készülnek a szervezők.

déryné fesztivál
Számos gyerekprogrammal készülnek a Déryné-fesztivál szervezői (Fotó: Déryné-fesztivál)

 

Színház mindenkinek nyáron is

 

A Déryné Társulat egész évben úton van, hasonlóan az Országjárás alprogramban részt vevő társulatokhoz, előadásaikkal fényt és örömet csempésznek a közönség életébe. 

Nincs ez másként a Déryné-fesztiválon sem, mégis ez az öt nap külön ünnep a számukra. A Szemet szemért című előadásuk nyitja a fesztivált, de a legújabb produkciójuk, a Lovagias ügy című bohózatot is bemutatják július 22-én a Völgyszínházban. Előbbi egy misztikus krimi, a Déryné-program által meghirdetett Barangoló drámaírói műhely ösztöndíjasa, Jánosi Ferenc tollából született alkotás, melyet Kis Domonkos Márk állított színpadra. Hunyady Sándor klasszikusát, a Lovagias ügy című előadást pedig Bakos-Kiss Gábor rendezésével láthatja a közönség.

A Déryné Társulat produkcióin túl a Völgyszínházban lesz látható a Forrás Néptáncegyüttes Mestermunka című táncelőadása július 20-án, másnap az István, a király című rockoperát a Várudvari Nyári Színház hozza el, míg a zárónapon a Két összeillő ember című produkciót tekintheti meg a közönség a Békéscsabai Jókai Színház előadásában.

A Fabók Mancsi Bábszínháza az Azért a kis bolondságért című vásári bábjátékkal, valamint A halhatatlanság országa című előadással indul útnak, s mesékkel és pajzán históriákkal ajándékozza meg a közönséget Hollóházán, Füzérradványon, Nyírin, Mikóházán, Alsóbereckin, valamint Füzérkajatán.

 

A gyermekprogramok sorát gazdagítja a Kárpátaljai Megyei Magyar Drámai Színház A csillagszemű juhász című előadása, de érkezik a Bab Társulat, a Langaléta Garabonciások, valamint Naninski és Figaro a Repülő akrobaták című produkcióval.

Az Ungvári Borteraszon és a Zsólyomkai pincesoron a zenéé lesz a főszerep. A borteraszon ad koncertet a Csík zenekar, a Budapest Jazz Orchestra, Balkán Fanatik, Besh o droM, Aurevoir, Kaláka, Tárkány Művek, Dánielfy, Swing Girls, Keleti Brass Band, Hutchky & Stars, valamint a Bohemian Betyars. A banda bejárta Európát, volt szerencséjük Kínába, Japánba, Dél-Koreába és az Egyesült Államokba is eljutni és koncertezni, de mint kiderült Palágyi Máté szíve mégis ettől a térségtől dobban hevesebben. 

Zemplén, ezen belül Hegyköz számomra igazán fontos hely, nemcsak azért, mert a családom innen származik, hanem mert úgy gondolom, hogy Magyarország egy kis eldugott, felfedezetlen gyöngyszeme. Rendkívül sok természeti, kulturális adottsága van, érintetlen erdők, gyönyörű kastélyok, finom ételek-italok.


Nagy Szilárd és Ragány Misa, Réthy Zsazsával kiegészülve a zsólyomkai pincesorra érkezik, de visszatér Sátoraljaújhelyre Papp Sándor gitárművész, valamint Újhelyi Kinga és barátai zenekar is. Széphalmon a legkisebbeket kerekítő mondókázó mellett pedig Kárász Eszter és az Eszter-lánc mesezenekar koncertje is várja. 

 

Borítókép: Pillanatkép a tavalyi fesztiválról (Fotó: Déryné-fesztivál)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.