Ismerkedés a lengyel irodalom és képzőművészet kiemelkedő képviselőivel

A konferencián, amelyet szeptember 2-án tartanak, a magyar közönség megismerkedhet Antoni Libera, Bronislaw Wildstein, Ludwika Ogorzelec és Jerzy Kalina életművével. Az irodalom és a képzőművészet négy lengyel kiválósága személyesen is részt vesz a Vigadóban tartandó eseményen, amelyen a magyar és lengyel kulturális élet képviselőinek részvételével rendeznek panelbeszélgetéseket, irodalmi találkozót és kiállítást.

Magyar Nemzet
Forrás: Lengyel Intézet2023. 08. 21. 17:50
Bronisław Wildstein lengyel író
Bronisław Wildstein egykori lengyel disszidens, újságíró, szabadúszó író (Forrás: Képernyőkép/Youtube/Instytut De Republica) Fotó: Képernyőkép/Youtube/Instytut De Republica Forrás: Képernyőkép/Youtube/Instytut De Republica
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az irodalom olyan médium, amely egy nemzet lelkét tükrözi, és az emberi tapasztalat egyetemes igazságait kutatja. Az első panelbeszélgetés a szépirodalom rajongóinak, olvasóinak, valamint az írással foglalkozóknak szól, akik szeretnének találkozni a lengyel irodalmi élet kiemelkedő alakjaival. A meghívott szerzők szerte a világon ismertek, műveik több országban inspirálták az olvasókat, hangjuk pedig jelentős mértékben hozzájárul Lengyelország nemzeti kultúrájának mai képéhez. A beszélgetés során különböző témák kerülnek megvitatásra, mint például a kortárs irodalom irányzatai, a kultúra, a történelem és a társadalom kreativitásra gyakorolt hatása.

FESZL Frigyes
A Feszl Frigyes tervei alapján 1865-ben épült Pesti Vigadó vagy röviden csak Vigadó Budapest belvárosában a Duna-parton a budai Várpalotából fényképezve MTVA/Bizományosi: Nagy Zoltán

A Vigadóban A lengyel képzőművészet nemzetközi hatásai című panelbeszélgetésen a művészek a lengyel kortárs művészetről és annak nemzetközi befolyásáról beszélgetnek. Milyen egyedi vonások és témák jellemzik a lengyel művészek munkásságát, és milyen inspirációk, kulturális hagyományok formálták alkotásaikat? 

A beszélgetők megvitatják a lengyel művészet külföldi fogadtatásával, nemzetközi kiállításokon való jelenlétével kapcsolatos kérdéseket, valamint azt, hogy milyen események és tevékenységek járulnak hozzá a művészet globális szintű népszerűsítéséhez; hogyan járul hozzá a művészet értékes módon a kultúrák közötti párbeszédhez, hidakat építve a különböző közösségek között és alakítva a globális művészi identitást.

A Lengyelország Nagy Projekt Kongresszus rendezvényének célja a lengyel kultúra, történelem, irodalom és nemzeti örökség megismertetése, valamint a kulturális tapasztalatcsere a lengyel és a magyar nemzet közötti kapcsolatok ápolása érdekében.

A rendezvény idején a helyszínen fotókiállítás látható a lengyel képzőművészek munkásságáról.

A lengyel irodalomról és képzőművészetről rendezendő konferencia plakátja
A konferencia plakátja (Forrás: Lengyel Intézet Budapest)  

Az esemény Lengyelország Nagy Projekt Alapítvány szervezésében, a lengyel Kulturális és Nemzeti Örökség Minisztériuma állami költségvetésből származó társfinanszírozásával valósul meg.

A belépés az előzetes regisztrációt követően ingyenes.

Időpont: 2023. szeptember 2. (szombat), 12.00 óra

Helyszín: Pesti Vigadó, Makovecz-terem – 1051 Budapest, Vigadó tér 2.

Borítókép: Bronislaw Wildstein egykori lengyel disszidens, újságíró, szabadúszó író (Forrás: Képernyőkép/Instytut De Republica)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.