A csillagösvény legszebb meséi

Mit gondolnak, melyik híres magyar király mondta ezt: „A türelmes királyok királykodnak, a türelmetlenek pedig zsarnokoskodnak. Légy türelmes mindenekhez”? Erre és sok másra is fény derül a népszerű erdélyi írónő, Bökös Borbála legújabb könyvében, amely tizenkét meseszerű, mégis igaz történet segítségével vezet végig a magyar történelmen.

2023. 10. 01. 21:15
mese
Fotó: facebook
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Bökös Borbála tollából megjelent kötet tizenkét mesés, de igaz történeten keresztül vezeti végig az olvasót a magyar história sorsfordító pillanatain, meghatározó korszakain, a ködbe vesző régmúlttól egészen a XX. századig – a gyermekek nyelvén szólva, de mégis örök érvényű üzenetekkel. A mesekönyv egyszerre épül a magyar néphagyományra és a történeti forrásokra: a kötet Attila hun király kardjának mondájával kezdődik és Wittner Mária 1956-os szabadságharcával ér véget. A történetek az egész Kárpát-medencét behálózzák, természetesként ábrázolva a nemzeti összetartozást, egyúttal azt is elbeszélik, hogy a magyarság milyen szervesen illeszkedett be a keresztény európai kultúrkörbe, komoly szerepet vállalva annak gyarapításában és védelmezésében.

mese
Bökös Borbála mesekönyve a magyar történelmen vezet végig. Forrás: Facebook

A mesekönyv a felnőtteknek is ajánlható

A 68 oldalas, színes képekkel gazdagon illusztrált kötet nem csupán a 7–12 éves korosztálynak, hanem a nagyobbaknak, sőt a felnőtteknek is bátran ajánlható. A mesekönyv a Jogar Alapítvány gondozásában jelent meg. A kiadó így vall a kötetről: „Az a szándék vezérelt minket, hogy létrejöjjön egy szép, igényes mesekönyv, amely alkalmas a legfiatalabbak figyelmének megragadására, az identitás kialakítására és megerősítésére. Látva a globalizáció kihívásait, a jövő nemzedékek számára idejében át kell adnunk a magyar művelődés kincseit, mégpedig közös történeteink elbeszélése útján.”

A csillagösvény legszebb meséi limitált példányszámban jelent meg, a nagy alakú, színes, kemény táblás kötet nem kerül a boltokba. A Jogar Alapítvány kiadásában megjelent mesekönyvet a kiadó honlapján lehet megrendelni. 

 

A szerzőről

Bökös Borbála író Nagyváradon született 1981-ben. Egyetemi tanulmányait a Nagyváradi Állami Egyetem bölcsészkarán végezte, majd a Debreceni Egyetemen szerzett doktori fokozatot. Jelenleg Nagyváradon él és a Partiumi Keresztény Egyetem angol nyelv és irodalom szakán tanít. Kutatási területe a film és az irodalom viszonya. Számos irodalmi pályázaton vett részt, novellái megjelentek magazinokban, antológiákban. Szenvedélye a történelem, különösen szülővárosa, Nagyvárad múltja iránt érdeklődik. Leginkább a történelmi kalandregények, illetve a fantasy, historizáló fantasy írása áll hozzá a legközelebb. Sorozata: A Sárkányos Rend. 

Borítókép: Bökös Borbála, A csillagösvény legszebb meséi című kötet írója (Forrás: Facebook)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.