M. Kiss Sándor válogatott tanulmányai egy kötetben jelentek meg

Az idén nyolcvanéves M. Kiss Sándor tiszteletére a korábbi műveit állították össze impozáns tanulmánykötetté. A Szembesülés – Válogatott írások, 1974–2023 című kötet az életmű legfontosabb írásait tartalmazza.

2023. 10. 13. 12:00
M. Kiss Sándor
M. Kiss Sándor: Szembesülés – Válogatott írások, 1974–2023 című kötet Fotó: Tóth Gábor
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kövér László, az Országgyűlése elnöke a könyvbe írt köszöntőjében kiemelte: M. Kiss Sándor életműve jelentős része azzal telt, hogy megpróbálta a kommunista történetírás hazugsághínárjaitól megtisztítani a múlt valóságát. 

Kövér László hangsúlyozta, hogy a kötet címe, a Szembesülés pontosan leírja azt az állapotot, amellyel a hazai történészszakmának is szembe kell néznie, ugyanis három évtizeddel a rendszerváltoztatás után is számos pontosításra, újjáértékelésre van szükség.

 

M. Kiss Sándor új kötete: Szembesülés – Válogatott írások, 1974–2023
 

Galambos István, a kötet egyik szerkesztője megkeresésünkre elmondta, hogy a kötetet ötven év tanulmányaiból válogatták össze. Az írások arról árulkodnak, hogy M. Kiss Sándor több évtizedes tanulmányai maradandónak bizonyultak. Hangsúlyozta: a kötetben látható, hogy egy-egy gondolat hogyan fejlődött a történész életében. Beszámolt arról is, hogy a rendszerváltoztatás újabb adatokat szabadított fel a történészek előtt, így az 1990 utáni kutatás kiteljesedhetett, főleg az olyan érzékeny témák kutatásában, mint 1956.

M. Kiss Sándor
M. Kiss Sándor: Szembesülés – Válogatott írások, 1974–2023 című kötete. Fotó: Tóth Gábor

A kötetben ismertetett tanulmányok a 1940-es évektől kezdve a 1960-as évek tartó jelentősebb eseményeit mutatják be M. Kiss Sándor megközelítésében. Kevésbé ismert oldaláról ismerhetjük meg a Szent-Györgyi Albertet és a 1940-es évek elején köréje szervezető szegedi ellenállási csoportot vagy akár Németh László sokat emlegetett szárszói beszédét is. 

M. Kiss Sándor 1990 utáni történészi munkájában jelentős hangsúllyal jelenik meg 1956 és annak szereplőink kutatása. 

Külön tanulmányban foglalkozik Nagy Imrével, Mindszenty József beszédével, valamint azzal is, hogy az MSZMP 1989-ig hogyan vélekedett 1956-ról.

A kötet több mint hétszáz oldalon, 36 válogatott tanulmánnyal jelent meg a Retörki Rendszerváltás Történetét Kutató Intézet és Levéltár, a Szabadságharcosokért Közalapítvány és a TITE Alapítvány kiadásában. A tanulmánykötetet szerkesztette Galambos István, Marschal Adrienn és Nagymihály Zoltán

 

Borítókép: M. Kiss Sándor: Szembesülés – Válogatott írások, 1974–2023 című kötete (Fotó: Tóth Gábor)
 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.