Következő mérkőzések
Albánia
21:002024. június 24.
Spanyolország
Horvátország
21:002024. június 24.
Olaszország

Újra kiadták az Omega Égi jel című lemezét

Újabb darabbal bővült az Omega együttes újrakiadási sorozata. CD-n és dupla LP-n megjelent az Égi jel anyaga, emellett Mindörökké Omega címmel egy könyv is napvilágot lát.

Forrás: MTI2023. 10. 26. 16:00
Fotó: MTI/Mohai Balázs
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az életműsorozat 18. részeként újramasterelt, eredetileg 2006-ban kiadott Égi jel először érhető el vinyl formátumban. Ez az Omega utolsó olyan albuma, amelyen kizárólag új dalok szerepelnek.

Az Égi jel című album először érhető el vinyl formátumban (Forrás: GrundRecords)

 

Az Égi jel 2006-ban öt héten át vezette a Mahasz eladási listáját. 

Az arénarockdalokat, valamint a slágeresebb, lebegősebb felvételeket egyaránt tartalmazó 13 számos lemez hangzását – akárcsak az Omega életműsorozat többi darabja esetében – Rozgonyi Péter hangmérnök modernizálta. Az Égi jel az utolsó olyan Omega-stúdióalbum, amelyen Mihály Tamás basszusgitáros közreműködött, elsősorban mint dalszerző.

A GrundRecords gondozásában újra megjelent Égi jel CD-változatán négy bónuszfelvétel kapott helyet. A címadó dal egy eltérő változata egy tévéfelvételhez készült, a másik három számot (Addig élj, Végül ez a tangó, Álmok koldusa) egy alsóörsi koncerten rögzítették. A mellékelt 24 oldalas bookletben Majnik László ismertetője mellett szövegkönyv és számos fotó található.

Az Omega 1971-től működő felállásában Benkő László (billentyűs hangszerek), Debreczeni Ferenc (dob, ütőhangszerek), Kóbor János (ének), Mihály Tamás (basszusgitár) és Molnár György (gitár) szerepelt. Az Égi jelen közreműködött Szekeres Tamás (gitár), Gömöry Zsolt (Hammond-orgona) és Küronya Miklós (basszusgitár).

November 3-án jelenik meg országos terjesztésben Majnik László könyve, a Mindörökké Omega, amely a zenekar történetét hangfelvételeik tükrében mutatja be. A kötet a Barázdák között címmel 2019-ben kiadott könyv második, bővített és jelentősen átdolgozott változata. 

Sok szempontból az Omega a legmonumentálisabb, legsikeresebb magyar rockzenekar. A beattől a hard rockon át a progresszív rockig, majd egészen az újhullámig jutottak, eközben olyan szerzeményeket alkottak, melyek generációk slágereivé váltak, sőt örökzöldek lettek. Az Omega patinásan kortalan. Színesebben, mint a Rolling Stones. Dalaikról szól ez a könyv. Elemzi felvételeiket, kontextusba helyezi őket, közelebb visz annak megértéséhez, miért is lenyűgöző ez az életmű. Szédületes időutazás

– olvashatók Bálint Csaba, a Rockmúzeum alapítójának sorai a könyvről.

Az Omega összes felvételének újrakiadása tavaly augusztusban kezdődött.

Minden idők legsikeresebb magyar rockzenekara világszerte több mint ötvenmillió albumot adott el. A csapat hatvan éve alakult, és egészen az elmúlt évekig aktív volt – Benkő László és Mihály Tamás 2020 novemberében, Kóbor János 2021 decemberében hunyt el.

Borítókép: Kóbor János énekes (Fotó: MTI/Mohai Balázs)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.