Bánffy Miklós és Kós Károly, vagyis kérlelhetetlen hűség és kitartás

Az Építési és Közlekedési Minisztérium támogatásával Bánffy Miklós születésének 150. és Kós Károly születésének 140. évfordulója alkalmából nyílt vándorkiállítás a Pesti Vigadóban, amelynek kurátora Szebeni Zsuzsanna. A színháztörténész húsz éve Bánffy-kutató, és lapunknak kiemelte, számos életútbeli összefonódás figyelhető meg a két polihisztor között.

2023. 12. 11. 20:15
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

− A tárlat alapját az adja, hogy az alkotók nagyon jó barátok voltak, másrészt fontos fordulópont volt mindkettejük életében a trianoni döntés, míg tömegek menekültek Erdélyből kifele, ők a korabeli erdélyi magyarság meghatározó személyiségeivé váltak. 

A kiállítással az volt a célom, hogy a látogatóknak valami olyasmit mutassak, amit kevesen ismernek belőlük, és a barátságuk nyomán a metszéspontokra koncentráltam

 − hangsúlyozta Szebeni Zsuzsa. − Az első ilyen fontos összefonódás IV. Károly 1916-os koronázásához kötődik. Míg Kós Károly a budai Szent György téren felállított koronázási domb terveit készítette, addig Bánffy György a királykoronázás ceremóniamestere, főrendezője volt. 

KÓS Károly; BÁNFFY Miklós
A vándorkiállítás december 31-ig látható a Pesti Vigadóban (Fotó: MTI/Hegedüs Róbert)

A szakember a beszélgetésben elmesélte, hogy a tárlatot három részre lehet osztani. − Az első az életpályatablókból áll, a második egy idővonal, amelyre a közös pontokat helyeztük fel, és ezekhez jön egy nagyon gazdag tárgyi gyűjtemény, amelynek darabjait az elmúlt évtizedekben nem láthatta a nagyközönség. Harmincnyolc személyes tárgyat vehetnek szemügyre az érdeklődők, 

például a Kós Károly fia által készített szoborfejet, amelyet az építészről mintázott Kós András.

Megtekinthető az ugyancsak a gyermeke által faragott cigarettatárca, hiszen tudjuk, hogy a mester erős dohányos volt. Szerepelnek a tárlaton sosem publikált fotók, illetve egy vázlatfüzet is, amiben a kalotaszegi templomok és a népi építészet legfontosabb elemeire bukkanhatunk. Emellett szeretném felhívni két különleges műalkotásra is a figyelmet, ezek pedig a Bánffy Miklós által tervezett és Makkai András szobrász által kivitelezett vitraliumok, a Csaba királyfi csillagösvényen, valamint az Attila, Isten ostora − emlékeztetett a kurátor.

Fontos hangsúlyozni, hogy a kettős évforduló alkalmából tartott kiállítás feleleveníti közös küzdelmeiket, valamint teremtő erejüket is, amellyel egyszerre igyekeztek templomokat, iskolákat, múzeumot, a művészeteket, valamint az élethez elengedhetetlen gazdaságot, méneseket feltámasztani. 

A Bánffy Miklós és Kós Károly világa című vándorkiállítás december 31-ig látható a Pesti Vigadóban.

Borítókép: Érdeklődő a Bánffy Miklós és Kós Károly világa című vándorkiállítás megnyitóján (Fotó: MTI/Hegedüs Róbert)

 


 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.