Két erdélyi polihisztorról nyílt tárlat a Pesti Vigadóban

Az Építési és Közlekedési Minisztérium támogatásával Bánffy Miklós születésének 150. és Kós Károly születésének 140. évfordulója alkalmából nyílt vándorkiállítás a Pesti Vigadóban.

Forrás: MTI2023. 12. 10. 12:00
KÓS Károly; TURI Attila; BÁNFFY Miklós
Budapest, 2023. december 9. Turi Attila, a Magyar Mûvészeti Akadémia (MMA) elnöke beszédet mond A Bánffy Miklós és Kós Károly világa címû vándorkiállítás megnyitóján a Pesti Vigadóban 2023. december 9-én. A Bánffy Miklós születésének 150. és Kós Károly születésének 140. évfordulója alkalmából nyílt tárlat december 31-ig látható. MTI/Hegedüs Róbert Fotó: Hegedüs Róbert Forrás: MTI
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Bánffy Miklós és Kós Károly világa című vándorkiállításon a két alkotó életének közös pontjai mellett korábban ki nem állított magángyűjteményi anyagok, valamint olyan, Bánffy Miklós által tervezett és Makkai András szobrász által kivitelezett vitraliumok láthatók, mint például a Csaba királyfi csillagösvényen, valamint az Attila, Isten ostora.

KÓS Károly; BÁNFFY Miklós
Érdeklődő a Bánffy Miklós és Kós Károly világa című vándorkiállítás megnyitóján (Fotó: MTI/Hegedüs Róbert)

E két alkotó olyan minőséget képviselt, ami a mai, funkcionalista, szakterületekre szűkített tudásra épülő világunkban szinte elképzelhetetlen – fogalmazott a Pesti Vigadóban Lánszki Regő, az Építési és Közlekedési Minisztérium (ÉKM) építészeti államtitkára a tárlat szombati megnyitóján.

Mint mondta, közös volt az erdélyi polihisztorokban az a kérlelhetetlen hűség és kitartás, ami a nemzetükhöz és szűkebben vett szülőföldjükhöz kötötte őket. 

A semmi mással össze nem hasonlítható, élő erdélyi kultúrantropológiai hagyomány és történelmi feszültség teszi alakjukat, művészeti látásmódjukat összehasonlíthatatlanul ragyogóvá, csillagszerűvé hangsúlyozta az államtitkár.

KÓS Károly; LÁNSZKI Regõ Balázs; BÁNFFY Miklós
Lánszki Regő, az Építési és Közlekedési Minisztérium építészeti államtitkára beszédet mond a Bánffy Miklós és Kós Károly világa című vándorkiállítás megnyitóján a Pesti Vigadóban december 9-én (Fotó: MTI/Hegedüs Róbert)

Meggyőződésünk, hogy a magyar építészeti hagyományok és a kompromisszumokat nem ismerő ha tetszik modern nyugati minőségteremtés ötvözete, szinergiája kimeríthetetlen inspirációt jelent a jelen és a jövő magyar építészete számára mondta Lánszki Regő.

Turi Attila, a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) elnöke kiemelte, hogy két olyan páratlan egyéniség ismerhető meg közelebbről a tárlaton, akikben a tehetség közösségi, nemzeti elkötelezettséggel párosult, a legnehezebb időkben is.

– Az akadémia küldetése szándékunk szerint ugyancsak ez: összegyűjteni azokat az alkotókat, koncentrálni azokat a szellemi erőket, ahol a magas művészi minőség nemzeti elkötelezettséggel vegyül – fogalmazott az MMA elnöke.

Az Építési és Közlekedési Minisztérium által küldött írásos összegzés szerint a kettős évforduló alkalmából tartott kiállítás bemutatja Kós Károly és Bánffy Miklós művészbarátságának legfontosabb mozzanatait, feleleveníti közös küzdelmeiket, valamint teremtő erejüket is, amellyel egyszerre igyekeztek templomokat, iskolákat, múzeumot, a művészeteket, valamint az élethez elengedhetetlen gazdaságot, méneseket feltámasztani.

A Kós–Bánffy-kiállítás felvezető eseménye a magyar építészet napja alkalmából rendezett díjátadónak. Lázár János építési és közlekedési miniszter javaslata nyomán az Országgyűlés úgy döntött, hogy december 16-át, Kós Károly születésének napját a magyar építészet napjává nyilvánítják.

Ugyanezen a napon adják át az Építési és Közlekedési Minisztérium Kós Károly-életműdíját is, amelyet évente egy, a Kárpát-medencei építészet hagyományainak megőrzésén és fejlődésének előmozdításán dolgozó, kimagasló tudású és elhivatottságú szakembernek ítélnek meg.

A december 31-ig látható tárlat kurátora Szebeni Zsuzsanna történész.

Borítókép: Turi Attila, a Magyar Művészeti Akadémia elnöke beszédet mond a Bánffy Miklós és Kós Károly világa című vándorkiállítás megnyitóján a Pesti Vigadóban december 9-én (Fotó: MTI/Hegedüs Róbert)


 

 


 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.