Az ünnepi ebéd a mesterszakácsnál igen sok fogásból áll, meghatározott rendben. Fricska Csaba a Baon.hu podcastjában – amelyről már adtunk hírt –, mondja el, hogy tartárbifsztekkel kezdi a karácsonyi menüt, a vacsora előételeként.
Ezt követi a szegedi halászlé, amely számára a halászlevek legjobbika.
– Majd egy úgynevezett langyos libamájat helyezünk az asztalra. A libamáj libazsírba kerül, paprika, fokhagyma, fekete bors és vöröshagyma kíséretében. Ezt mindössze huszonöt percig tartjuk a gázon, félrehúzzuk és ebben a máj gyönyörűen megpuhul. Igazából egy meleg előételnek minősül – részletezte a séf.
Mint mondta, a kacsacombot tepsis burgonyával és lila káposztapürével készíti el. A következő fogás a félegyházi betyáros házi nokedlivel,
amely Fricska Csaba nagy kedvence, ennek elkészítését részletesen elmondja az interjúban a szakács.
Idén a családjában tiramisu lesz a desszert, aminek szintén elmeséli a részletes elkészítési módját, hogyan is lehet a legjobb tiramisut elkészíteni manapság, amikor közkedveltté vált ez az olasz édesség.
Az idei otthoni étrenden túl több egzotikus vagy éppen hagyományos ételt oszt meg velünk a konyha mestere. Többek között a kacsamell carpaccio módra nevű előételt, amit előző nap el lehet készíteni. Elmondása alapján a kacsamell bőrét irdaljuk, sóval, borssal, kakukkfűvel megfűszerezzük, egy serpenyőt felhevítjük, jó ropogósra sütjük a bőrét. Olívaolajjal balzsamecettel, rukkola salátával és pirítóssal kínálja a vendégeknek.
Az egzotikus tálak közül a szicíliai hallevest részletezi, amit szintén a karácsonyi halételek közé emelhetünk, bár mint bevallja, ő nem is igazán szereti a halat.
A tárkonyos libaragulevest és a sütőtökkrémlevest azoknak ajánlja, akik nem szeretik annyira a halat.
A kolozsvári töltött káposzta mint hagyományos menü ajánlat hangzik el, míg a séf egyik kedvence, a kakaspörkölt túrós csuszával nem éppen karácsonyi, de nagyon szereti ebben az időszakban fogyasztani.