A hagyományos karácsonyi vacsorán túl

A karácsonyi vacsora klasszikus megoldásai helyett lehetünk újítóbbak, eltérhetünk a megszokott ünnepi ételektől. Nemcsak a változatosság kedvéért, hanem mert sokaknak nem jut annyi ideje a sütés-főzésre, mint amennyit a tradicionális karácsonyi receptek igényelnek.

Forrás: mindmegette.hu2023. 12. 11. 9:00
karácsonyi
Forrás: mindmegette.hu
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Néhány könnyű, ízletes étellel változatosabbá tehetjük az ünnepi asztalt. Sokat segítenek a Mindmegette.hu receptjei és egyéb bejegyzései, amelyek a karácsonyi nagybevásárlás tortúrájának enyhítésétől egészen az ünnepi menüig kísérnek. Korábbi cikkünkben már írtunk arról, hogy a halételek sokkal olcsóbbak lehetnek. De nézzük meg, mi mindent készíthetünk még könnyen és gyorsan! Kiindulásul azokat az idényzöldségeket vegyük, amelyeket ilyenkor amúgy is megkívánunk, és nagyon egészségesek a téli hónapokban. A megszokott ünnepi levesek mellett érdemes a zöldségalapú krémleveseket választani.

sült zöldségkrém leves
Zöldségekből nagyon ízletes leves készíthető. Forrás: Mindmegette.hu

A sültzöldség-leves remek téli előétel, hokaidotök, burgonya, hagyma és fokhagyma felhasználásával készíthetjük. Szintén nagyon ízletes az alma- és sárgarépa-alapú krémleves, gyömbérrel és curryvel ízesítve. 
A pozitív élettani hatásai miatt népszerű céklát sokáig csak savanyúságként fogyasztottuk, ma már több tucatnyi felhasználása ismert. Ha előételként szeretnénk tálalni egy nagyon ízletes orosz recept szerint, egyszerűen főzzük meg a céklát, ha puhára főtt, reszeljük le, adjunk hozzá fokhagymát, kevés sót, csipetnyi majonézt és tejfölt. Nagyon finom céklapaszta nyerhető így belőle, amely hidegtálak mellett az ünnepi vacsorát is feldobhatja. 
A cékla emellett kiváló levesalap lehet, a sült céklából és zellerből borral ízesítve kiváló levest nyerhetünk. Az elkészült vörös színű levest juhtúróval is tálalhatjuk. Az ősz vége óta fogyasztott sütőtök is megunhatatlan téli leves, akár a karácsonyi vacsora előételeként is fogyasztható. 

karácsonyi ételek
Céklaleves garnélarákkal. Forrás: Mindmegette.hu

A pulykamell szintén karácsonyi kedvenc, és ha nem az előre pácolt változatait választjuk idén, akkor érdemes a gyümölcsökkel összesütött pulykát megpróbálnunk az ünnepi estén. Feltehetően megnyeri majd mindenki tetszését az ananászos-almás pulyka, ízletes és könnyű lakoma. A gesztenyével töltött pulyka is mennyei eledel, egyre többen választják, csakúgy, mint a boros-aszalt szilvás sült pulykát. 

Egyedi húsos tál készíthető darált hússal töltött hagymából. A darált hús kiválasztása szabadon választott, akár kevert húsból is elkészíthetjük a húsmasszát, amellyel megtöltjük a hagymákat. 

A sült lazac nagyon egyszerű, ízletes ünnepi eledel lehet, nagyon finom, ha zöldborsópürével vagy sárgarépával tesszük az ünnepi asztalra, de a polenta is jó választás, megfelelően tálalva ünnepi hangulatot teremthet. 
A hagyományos desszerteken is túlléphetünk: nagyon jó ölet a narancslekvár, amelyet már az ünnepek előtt jó előre érdemes elkészíteni, hogy aztán a karácsonyi asztalra kerüljön. Az egyszerűbb piskótát vagy linzert is új köntösbe bújtatja ez az édes-kesernyés gyümölcsesszencia. A cékla és a kakaó keveredéséből született a céklás brownie, amelyet cukormentes változatban is elkészíthetünk.

 

Borítókép: Pulykamell aszalt szilvával (Forrás: Mindmegette.hu)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.