Szörényi Levente: Kimondani is félelmetes, hogy 40 éves az István, a király

Nem számított rá, hogy évtizedeken át töretlenül népszerű lesz Bródy Jánossal készült rockoperája, az István, a király – jelentette ki az interjúban a Kossuth- és Erkel Ferenc-díjas zeneszerző.

Forrás: hirado.hu2023. 12. 10. 19:30
Szörényi Levente
Budapest 20161215 Szörényi Levente Fotó: Szabó Miklós Forrás: MN
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A műsorvezetők, Radványi Dorottya és Kautzky Armand érdeklődésére, hogy előre látható volt-e az István, a király sikere, a művészvendég elmondta, hogy a kezdetekkor még egyáltalán nem lehetett látni, hogy ilyen sokáig kitart majd a népszerűsége. 

Szörényi Levente
Szörényi Levente zeneszerző szerint az István, a király a mai fiatalokat is meg tudja szólítani. Forrás: Képernyőkép/Duna/Almárium 

Szerinte egyébként kimondani is félelmetes, hogy idén már négy évtizede, hogy bemutatták Magyarország első számú rockoperáját, és még mindig érdekes tud lenni. 

Pár évvel ezelőtt egészen közeli élményen keresztül tapasztaltam meg, hogy az új nemzedéket is képes megszólítani ez a zene. A kisunokám mindössze hároméves volt, amikor húsz centire ugrálva a földtől énekelte, hogy Abcúg Koppány, le vele!

– osztotta meg szívet melengető családi élményét az Almáriumban. 
Szörényi Levente a műsorban elmondta, hogy még az István, a király megszületése előtt – miközben az Illés-együttes, majd a Fonográf tagjaként élte a művészek mozgalmas napjait – ébredt rá, hogy szüksége van egy nyugodt helyre és tevékenységre, ami kikapcsolja és új energiát ad neki. 1994-ben vágott bele a szőlőtermesztésbe a Balaton-felvidéken. Azóta borai már a szakmában is elismertek lettek.  
 

A zeneszerzővel készült teljes beszélgetés újranézhető az Almárium Médiaklikk-oldalán.

 

Borítókép: Szörényi Levente zeneszerző Budapesten, 2016. december 15-én (Fotó: Szabó Miklós)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.