Turi Attila feladatának tartja a makoveczi örökség folytatását

Minden állami pénzből épülő intézményben képző- és iparművészeti alkotásokat kell elhelyezni a beruházás értékének három ezrelékéig – mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Turi Attila, a Magyar Művészeti Akadémia elnöke.

Forrás: Infostart.hu2023. 12. 12. 11:15
KÓS Károly; TURI Attila; BÁNFFY Miklós
Kós Károly és Bánffy Miklós munkásságát bemutató tárlat nyílt a Pesti Vigadóban Fotó: Hegedüs Róbert
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Turi Attila elmondta, milyen volt Makovecz Imrével dolgozni

Az MMA elnöke az InfoRádió Aréna című műsorában kifejtette, hogy Makovecz Imre majdnem minden nagy tervének megvalósításában részt vett 1985-től kezdve, és ott is tudta mindig a dolgát, arra törekedett, hogy „a mesternek csip-csup ügyekért” ne kelljen állandóan a helyszínre utaznia. Csak akkor hívták a helyszínre a mestert, amikor összegyűltek a problémák.

Összehozni embereket, információkat cserélni, meghatározni valamilyen fő irányokat, aztán haladni tovább

– fogalmazott Turi Attila, amikor az elnöki feladatokról beszélt.

 

Fókuszban a makoveczi örökség átadása

Turi Attila elmondta azt is, hogy az MMA elnökeként a szervezet egykori alapítótagjának nyomdokaiban szeretne járni, s a makoveczi örökség folytatását tartja elsődleges feladatának.

Visszaemlékezett arra a pillanatra is, amikor Makovecz Imrében megszületett az akadémia létrehozásának gondolata: egy skiccpausz szélére jegyzett fel egy olyan akadémiai tervet, ahol 

a magyar népszellemről beszél, ennek a reprezentálásáról, és azt írja, hogy él és élni fog egy fénylő háló, amely beborítja a Kárpát-medencét Kassától Zentáig, amely erővel és bizalommal és tartással tölti el a nemzetet azzal az eleganciával, amely létezésünk lényege.

 

Az elnök egyebek között beszélt az MMA regionális központjairól és a hároméves ösztöndíjrendszerről, de arról a tervről is megosztotta gondolatait, hogy minden állami pénzből épülő intézményben legyen képző- és iparművészeti alkotás. Mint mondta, ez nem lehetőség, hanem kötelesség.

A cikk és beszélgetés teljes terjedelmében ITT érhető el.

 

Borítókép: Turi Attila, az MMA elnöke (Fotó: MTI/Hegedüs Róbert)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.