Országépítés Lechner Ödön, Kós Károly és Makovecz Imre szellemiségében

A magyar építészetről szóló törvény új gondolkodásmódja Lechner Ödön, Kós Károly és Makovecz Imre szellemiségében kívánja megteremteni az önazonos, de a korszellemre és a nemzetközi folyamatokra válaszoló minőségi magyar építészet feltételeit. Az építészeti kultúra múltját és jövőjét konferencián tárgyalják.

2023. 12. 12. 5:17
Csopaki családi ház, Szűcs Endre
Csopaki családi ház, Szűcs Endre Fotó: Kós Károly Egyesülés Forrás: Kós Károly Egyesülés
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ismét jelentős építészeti konferenciát szervez a Kós Károly Egyesülés. A szerdai Országépítés – Sikerül-e a magyar építészeti kultúra jövőjét összekötni a múltjával? című rendezvény alapgondolata, hogy a természet ihlette, a hagyományokra épülő építészeti formanyelv megőrzése és éltetése a nemzeti identitás fontos része.

Budakeszi, Széchenyi István Általános Iskola új épülete
A Turi Attila tervezte Széchenyi István Általános Iskola új épülete Budakeszin. Forrás: Kós Károly Egyesülés

A konferencián Lánszki Regő, a Lázár János vezette Építési és Közlekedési Minisztérium államtitkára a magyar építészetről szóló törvény új gondolkodásmódját mutatja be, amely Lechner Ödön, Kós Károly és Makovecz Imre szellemiségében kívánja megteremteni az önazonos, de a korszellemre és a nemzetközi folyamatokra válaszoló minőségi magyar építészet feltételeit. Turi Attila építész, a Magyar Művészeti Akadémia november elején hivatalba lépett új elnöke korunk építészetében a társművészetek jelentőségéről tart előadást.

Az épületnek olyannak kell lennie, hogy ha máshol teszem le, ott idegenül hasson. Emellett a korról kell szólnia, nemcsak a technikai korszerűség értelmében, hanem arra a helyzetre reflektálva, amiben élünk. Hogy folytassuk a mondatot, majd tovább is tudjuk adni, hogy továbbénekelhető legyen a dal. És hogy azokról szóljon az épület, akiknek épül

– többek között erről beszélt a megválasztása után lapunknak adott interjúban a Kossuth-díjas építész.

A szerdai, a Pesti Vigadóban rendezendő tanácskozáson emellett a Balaton-felvidék, Tokaj-Hegyalja és Erdély építészeti törekvéseiről is szót ejtenek. A konferencián külföldi meghívottak is előadnak, többek között a klasszikus építészeti hagyományokat követő építészeti gondolkodás kihívásairól beszélve. Az egész napos programot Gutowski Robert a műemlékvédelem területén viharos érzéseket kiváltó Budavári Palota rekonstrukciós munkáit ismertető előadása zárja.

Borítókép: Egy Szűcs Endre tervezte csopaki családi ház (Forrás: Kós Károly Egyesülés)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.