Az Újévi nyitány hangversenyt ma este élőben közvetítik

A Bartók rádión és a Dunán követhetik az érdeklődők ma este a Zeneakadémia és a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarának közös Újévi nyitány hangversenyét, amelyet Káli Gábor vezényel.

Forrás: MTI2024. 01. 01. 14:00
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az immár ötödik újévi hangversenyt 18 órától élőben közvetíti a Bartók rádió a Zeneakadémiáról, 18.50-től pedig a Duna Televízión is követhetik az estet az érdeklődők. Idén a fiatalabb nemzedéket képviselő Káli Gábor vezényli a koncertet. A Münchenben élő művész számos nemzetközi karmesterverseny győztese, rangos külföldi zenekarok és operaházak rendszeres vendégművésze.

A hangverseny háziasszonya Becze Szilvia, a Bartók rádió műsorvezetője lesz. A műsorban a Győri Balett táncosainak Kodály Zoltán Magyar rondójára, Leo Delibes Sylvia-pizzicato című művére, valamint Csajkovszkij Csipkerózsika-szvit keringőjére és Emmanuel Chabrier Espana című művére előadott produkcióját láthatják a nézők.

A műsor gerincét magyar művek alkotják: megszólal Kodály Magyar rondója, Weiner Szerenádjának egy tétele, Hubay virtuóz kompozíciója a Csárdajelenetekből, a Hejre Kati – idézi a tájékoztató Devich Mártont, a Magyar Rádió Művészeti Együtteseinek ügyvezető igazgatóját.
Idén sem maradhat el Erkel Palotása a Hunyadi Lászlóból, amely eddig valamennyi Újévi nyitányon elhangzott. A magyar kompozíciók mellett Dvorák, Gliére, Arban, Chabrier, Hacsaturján, Delibes, Csajkovszkij művei, a koncert végén Hector Berlioz Rákóczi-indulója csendül fel.

Külön öröm, hogy a Zeneakadémia tehetséges ifjú zenészeivel játszhatunk együtt

– hangsúlyozta az ügyvezető igazgató.
Kutnyánszky Csaba, a Zeneakadémia rektorhelyettese szerint az Újévi nyitány a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem és a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara, valamint a közmédia együttműködésének „ékköve”. 

Intézményük ifjú tehetségeinek játéka friss és lendületes, közös muzsikálásuk a nagy tapasztalatú művészekkel emelkedett és egyedi évkezdő hangulatot ígér a Zeneakadémia Nagytermében

– hangsúlyozta a rektorhelyettes.
A Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara és a Zeneakadémia közös Újévi nyitánya 2020-ban indult hagyományteremtő céllal. A hangversenyeket olyan karmesterek dirigálták mint Vásáry Tamás, Kovács János, Medveczky Ádám és Oliver von Dohnányi.

 

Borítókép: Várja a közönséget a koncertterem (Fotó: Zeneakadémia/Felvégi Andrea)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.