Felbecsülhetetlen értékek égtek el

Súlyos tűzvész pusztított el több ezer festményt egy szépművészeti múzeumban Georgia Fekete-tenger menti szakadár régiójában, Abháziában – közölték vasárnap a helyi hatóságok.

2024. 01. 21. 16:22
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az abház fővárosban, Szuhumiban lévő épületben több mint négyezer XIX. és XX. századi alkotás kapott lángra szombat este.

Ez helyrehozhatatlan kár számunkra

– mondta az Apsnypress abház hírügynökség szerint a Nemzeti Művészeti Galéria igazgatója, Szuram Szakanija.    
 

Az utcára menekítik a festményeket a leégett múzeumból (Forrás: Facebook/Apsnypress)

A megsemmisült művek között abház és külföldi művészek festményei is voltak. Többek között a külföldön is ismert abház művész, Alekszandr Csacsba-Szarvasidze (1867–1969) mintegy háromszáz festménye is megsemmisült.


A katasztrófavédelem azt állapította meg, hogy a tűz a tetőterületen ütött ki, ahol feltehetően egy elektromos kábel égett át.

A nyilvánosságra hozott fotókon az látszott, hogy a városközpontban lévő épület lángokban áll. 
 

Abházia régiója a nemzetközi jog szerint Georgiához tartozik, de régóta bizonyos fokú autonómiával rendelkezik. A régió a Szovjetunió összeomlása után szakadt el Georgiától. Az Oroszország és Georgia között a dél-oszétiai szakadár régió miatt 2008 augusztusában kitört háború óta Moszkva mindkét területen katonákat állomásoztat.

Borítókép: A lángokban álló múzeum (Forrás: Facebook/Apsnypress)
 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.