Hiányzó tábor, tágas horizont

A 2017 decemberében, 56 évesen elhunyt Csontos János költő, író, publicista posztumusz verseskötetét mutatja be csütörtökön a Benczúr Házban Mezey Katalin Kossuth-díjas költő, az MMA irodalmi tagozatának vezetője és Erős Kinga, a Magyar Írószövetség elnöke Lázár Balázs színművész és Pirisi Máté tárogatóművész közreműködésével.

2024. 01. 09. 19:00
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Lapunk hajdani munkatársa, Csontos János József Attila-díjas, valamint számos más elismeréssel kitüntetett író, költő, újságíró, televíziós szerkesztő, filmrendező és kultúraszervező tragikus halála óta több hátramaradt szövegét is sajtó alá rendezte az Orpheusz Kiadó. 2019-ben Delta című kisregényét jelentették meg, most Húszezer nap címen gyűjtötték kötetbe verseit.  Ugyanakkor – mint arra Alföldy Jenő költő, irodalomtörténész a Kortársban felhívta a figyelmet – Csontos költészetéről keveset hallani, mióta elhagyott bennünket. Ha utánakutatunk az irodalmi magazinokban, folyóiratokban, kevés találatot adnak ki a keresőprogramok. 

Alföldy így magyarázza a szövegek, elemzések, emlékezések csekély voltát: − Ennek egyik okát abban sejtem, hogy nincs ma sem olyan irodalmi áramlat, sem olyan véd- és dacszövetség, amely Csontos János eredendő hajlamait, törekvéseit, ars poeticáját fölerősítené… Hagyomány és újítás, tradíció és eredetiség kölcsönviszonyának függvényében lehetne meghatározni azt a nem létező áramlatot, amelyet hiányolok. 

Az elképzelt irányzat, amelyhez tartozónak mondanám Csontos Jánost, a magyar líratörténet bensőséges ismeretén és a mai világ, benne a mai Magyarország élete, sorsa iránti közéleti érdeklődésen alapulna.

Követői nagyfokú esztétikai és etikai érzékenység jegyében hódítanák vissza az elvesztett közönséget és szereznének híveket a versnek az újabb nemzedék soraiban. Tömött tantermekben, művelődési házakban és vidéki könyvtárakban inná a költők szavait az ifjúság…

Erős Kinga, a Magyar Írószövetség elnöke a Delta bemutatása kapcsán korábban úgy nyilatkozott lapunknak, hogy Csontos sajátos költői világot hozott létre mind tartalmilag, mind pedig formailag. – Formaművész volt, viszont ez soha nem öncélú magamutogatás volt részéről, hanem természetesen áradt belőle. Sajátos, Csontos János-i hanggal rendelkezett, témától függetlenül írásaiban mindig megjelent maga az ember; önmaga elemzése és a környezet szemlélése – mondta annak idején, s hozzátette, olyan távlatosság érhető tetten művészetében, amiből az tűnik ki: messzebbre látott a földi lét határainál. 

A kötetbemutató estet január 11-én 17 órakor tartják a Benczúr Ház rendezvénytermében. 

Borítókép: Csontos János posztumusz kötetét mutatja be Mezey Katalin és Erős Kinga (Fotó: Bach Máté)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.