Kincsértékű IKEA-bútorok

1674-ben alapították a világ legrégebbi aukciósházát, a stockholmi Auktionsverket, ahol IKEA-s étkészleteket, bútorokat és lámpákat árvereztek. A berendezési tárgyak közül sok az 1950-es évekből származott, de akadtak olyan porcelánok is, amelyek az 1990-es években kerültek a boltokba.

Forrás: Kultura.hu2024. 01. 02. 12:00
null
Fotó: Szilágyiné Tukács Orsolya
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A 122 elárverezett tétel összértéke valamivel meghaladta a 14 millió forintot. A legértékesebb köztük az a Gillis Lundgren tervezte piros Impala kanapé volt, amelyet 1972-ben 45 ezer forintért vehetett meg új tulajdonosa. Ez a tárgy az aukción mintegy 750 ezer forintnak megfelelő svéd koronáért kelt el. 

De hasonlóan értékessé vált a közel 450 ezer forintot érő, bőrhuzatú két Natura szék is. Mindez a The Guardian című lapnak nyilatkozó Ulrika Ruding szerint egyáltalán nem meglepő. Az Auktionsverk iparművészeti szekciójának vezetője szerint ugyanis a 70-es évek dizájnja jelenleg nagyon népszerű.

2022-ben egy báránybőr huzatú Ake szék 8,4 millió forintért kelt el egy árverésen, de még ez is messze van az IKEA-rekordtól, amit a Bengt Ruda által tervezett Cavelli szék tart 2023 májusából. 

A limitált kiadású bútort valaki 6,6 millió forintnak megfelelő összegért vette meg. Eredeti tulajdonosa komoly hasznot húzhatott belőle, hiszen amikor 1958-ban a boltokba került, mai áron alig tízezer forintba került

– olvashatjuk a Kultúra.hu oldalon megjelent cikkben, amely erre a linkre kattintva érhető el teljes terjedelmében.

Borítókép: A legendás piros Impala kanapé. (Fotó: Viken Kantarci/AFP)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.