Különleges élmény vár a Cella Septichora látogatóira

Január 2-án 17 órától misztikus élményben lehet részük a látogatóknak a pécsi ókeresztény temető éjszakai sétáján a Cella Septichora Látogatóközpontban. Az érdeklődőket egy izgalmas késő esti kalandozásra hívják, amelynek részeseként a múlt titokzatos atmoszférájába merülhetnek el. Az esemény egyedi alkalmat teremt arra, hogy a látogatók közelebbről megismerjék az ókori kultúra és történelem érdekességeit.

Forrás: Bama.hu2024. 01. 01. 20:30
null
Fotó: Szilágyiné Tukács Orsolya
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Bama.hu hírportálon megjelent cikkből arra is fény derül, hogy 

a rendezvény szervezői egy fejlámpás sétát szerveztek, amelynek célja, hogy a résztvevők felfedezhessék a pécsi ókeresztény temető föld alatti labirintusát, ahol éjszaka különleges hangulat uralkodik. 

A Cella Septichora a pécsi ókeresztény temető eddig ismert legnagyobb épülete. Először 1927-ben került felszínre, de csak Gosztonyi Gyula részleges feltárása során, 1938–40-ben vált részben ismertté, a végleges régészeti kutatásra és feltárásra pedig csak 2005–2006-ban került sor.
Az épület Pécs város római kori elődjének, a Sopianae késő római ókeresztény temetőjének a része, amely 2000-ben került fel az UNESCO világörökségi listájára. Az egész leletegyüttes rendkívül sokoldalúan és összetetten szemlélteti az akkor élt emberek temetkezési építészetét és művészetét. 

Január 2-án, sötétedés után, lámpással felszerelkezve a vendégek lehetőséget kapnak rá, hogy megcsodálják ezt a különleges temetőt. A sötétben való barangolás alkalmával feltárul az ókori sírkamrák sejtelmes világa, misztikus élményt nyújtva a séta résztvevőinek.

Az eredeti cikk a Bama.hu oldalon olvasható.
További részletek és információk a túrával kapcsolatban az esemény Facebook-oldalán találhatók.

Borítókép: A látogatók most új oldaláról ismerhetik meg az ókeresztény temetőt (Fotó: Löffler Péter)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.