Meghalt Finta József Kossuth-díjas építész

A nemzet művésze, a Magyar Művészeti Akadémia tagja életének 89. évében hunyt el.

Forrás: Finta Stúdió2024. 01. 08. 14:00
Finta József
Finta József Kossuth-díjas építész Fotó: MTI/Marjai János
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Búcsúzunk Finta Józseftől, Stúdiónk alapítójától, az elmúlt 60 év magyar építészetének jelentős alkotójától” – közölte az építész irodája, a Finta Stúdió. Mint írták: Finta József, a nemzet művésze, Budapest, Salgótarján és Belváros-Lipótváros díszpolgára, a Magyar Művészeti Akadémia és a Magyar Tudományos Akadémia tagja, az Amerikai Építészeti Intézet tiszteletbeli tagja, Kossuth-, Ybl Miklós-, Steindl Imre- és Prima Primissa díjas, Köztársasági Elnöki Aranyérmes építész, a Magyar Érdemrend középkeresztjének kitüntetettje, festő és verselő életének nyolcvankilencedik évében, egy teljes élettel a háta mögött, békésen de megmásíthatatlanul magunkra hagyott bennünket. 

Rendőrpalota
Finta József egyik legismertebb munkája, az Országos Rendőr-főkapitányság épülete, a Teve utcai rendőrpalota. Fotó: MTVA/Róka László

Búcsúzunk a Mestertől, a baráttól, a minden kihíváshoz új játékként forduló példaképtől. Karácsony óta izgultunk érted, de bíztunk, hogy hihetetlen akaratod átlendít ezen a nehézségen is. Többször mondtad, hogy a már megépült házaid kevésbé érdekelnek, mindig előre néztél a következő feladatra: a járvány miatt elhúzódó könyved már nyomdában, de te már belefogtál megint valami újba, aminek a megvalósítása már a mi feladatunk lesz; ígérjük, végigvisszük a magyar építészetet és a pályatársakat segítő elképzeléseidet.

Köszönjük a belénk vetett bizalmadat, hogy a közösen eltöltött évtizedek végén ránk bíztad az iroda irányítását; az elmúlt években azt gondoljuk, bizonyítottuk, hogy méltóan képviseljük és visszük tovább az örökségedet

– írták. 

Hozzátették: Finta soha nem a pillanatnak tervezett, alkotásai időn kívüliek, egész életében a hosszú távon érvényesnek tartott értékeket kutatta. Az építészetet komoly játéknak tartotta, amelyet gyermeki lélekkel lehet csak művelni. A legutóbbi időkig töretlenül lelkesedett minden új dologért, miközben folyamatosan a maradandót és az időtlent próbálta megtalálni bennük.

Finta József 1935. június 12-én született Kolozsváron, 1958-ban az Építőipari- és Közlekedési Műszaki Egyetem Építészmérnöki Karán szerzett diplomát, majd a Lakóterv munkatársa, osztályvezetője, később igazgatóhelyettes-főépítésze volt. Alkotásait Magyarországon és külföldön is számos díjjal ismerték el. 

Sok ismert, jellegzetes épületet tervezett, többek között a mai Marriott hotel (eredetileg Hotel Duna Intercontinental) épületét a Duna-parti szállodasoron, a Novotel hotelt, a Szabadság téri Bankcentert, a Teve utcai rendőrpalotát és a Westend City Centert is. 

Finta Józsefet a Kulturális és Innovációs Minisztérium saját halottjának tekinti. 

Borítókép: Finta József (Fotó: MTI/Marjai János)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.