Kezdődik a Cziffra-fesztivál

Rachmaninov zongoraversenyeivel, különleges zongoraestekkel, egyedi tematikájú előadásokkal, fiatal művészek bemutatkozó programjaival, gyerekkoncerttel, változatos kiállításokkal várja közönségét február 10. és 25. között az egyik legkedveltebb klasszikus zenei fesztivál. Az idei immár a kilencedik Cziffra-fesztivál Budapesten.

2024. 02. 06. 13:30
Cziffra György zongorázik
Cziffra György zongorázik Fotó: Kresz Albert
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Rachmaninov-esszencia címmel a nyitó- és a zárókoncerten felcsendül a szerző négy zongoraversenye, valamint a Rapszódia egy Paganini-témára című versenymű. 2024. február 10-én és február 25-én a Zeneakadémia Nagytermében Sergey Rachmaninov emléke előtt tiszteleg a Cziffra-fesztivál és a Concerto Budapest. Balázs János gigantikus vállalkozása a világon is egyedülálló, hiszen ez idáig csak néhány zongoraművész tűzte műsorra Rachmaninov összes zongoraversenyét. A zongoraművész partnerei Keller András és a Concerto Budapest lesznek. A nemzetközileg is nagy érdeklődést kiváltó, maratoni vállalkozás a zongoristák Mount Everestjének is felfogható. A nyitó- és záróesemény keretében a Cziffra-fesztivál díjait is átadják több kategóriában.

A Cziffra Fesztivál rendhagyó gyerekprogramjának ígérkezik Halász Judit és Balázs János a legkisebbeknek szóló mesés zenés koncertje.
A Cziffra-fesztivál rendhagyó gyerekprogramjának ígérkezik Halász Judit és Balázs János a legkisebbeknek szóló mesés zenés koncertje. Fotó: Dömölky Dániel

A zongoraestek rajongóit az élénk színpadi jelenlétéről ismert Olga Kern koncertje és a Liszt  Ferenc Nemzetközi Zongoraverseny 2021. évi győztese, Kevin Chen várja a Zeneakadémián. Farkas Gábor hangversenyét az Eötvös10-ben, a Cziffra-fesztivál két Kreatív Művész díjasát, Ifj. Balázs Elemért és Oláh Krisztiánt pedig az Ötpacsirta Szalonban hallhatják. A kamarazene iránt érdeklődők Sandro de Palma olasz zongoraművész és Alexander Hülshoff gordonkaművész Kamarazene Európa körül című hangversenyén a MOMkultban vehetnek részt.

Kulisszák mögött: Az előadóművész – Bogányi Gergely rendhagyó zongoraestjére Lackfi János író-költő és Bősze Ádám zenetudós érkezik a zongoraművészhez, akik február 20-án a MOMkultban többek között arról is beszélgetnek majd, hogy az előadóművészet mennyiben életforma, életmód és világlátás.

A Cziffra-fesztivál nyolcadik alkalommal adja át díjait, amelyek célja, hogy az anyagi és erkölcsi elismeréseken túl fellépési lehetőségeket és szakmai mentorálást biztosítva járuljon hozzá a tehetséges fiatalok kibontakozásához. 

Így idén is sor kerül Fókuszban a fiatalok címmel az ifjú tehetségek hangversenyére február 15-én, szintén az Ötpacsirta Szalonban.

Rendhagyó gyerekprogramnak ígérkezik Halász Judit és Balázs János a legkisebbeknek szóló mesés zenés koncertje.

A műfajok és a művészeti ágak között hidat képez a Találkát adott a sors elnevezésű, egyedi tematikájú produkció, melyen a zene és próza eszköztárával Gubik Petra színművész és Balázs János zongoraművész Cziffra György sorsát alakító fordulópontokra építve mutatja be a világhírű zongoravirtuóz kalandos életútját.

Elmaradhatatlan a fesztivál programjából a Bárest, ahol a Hot Jazz Band és Ifj. Sárközy Lajos és zenekara idézi meg a korabeli pesti éjszakák hangulatát a MOMkult Színháztermében.

Nem mindennapi szempontból közelítve ismerhetjük meg Cziffra György életét a Mit rejt a Cziffra-dosszié? – Az emigráns zongoraművész: Cziffra György és az állambiztonság címmel február 14-én kezdődő kiállításon, amelynek helyszínén, az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltárában számos dokumentumot őriznek Cziffra Györggyel kapcsolatban. Az idei fesztivál egyik legkülönlegesebb eseményeként megnyílik ez az eddig nem hozzáférhető Cziffra-dosszié.

A klasszikus zene mellett a fesztivál mindig is figyelmet fordított a képzőművészetre.

A Hegyvidék Galériában Szirmay Zsanett textilművész a világ számos pontján sikerrel debütáló Soundweaving című egyedi projektje mutatkozik be, ahol a művész a magyar népi hímzés motívumait ülteti át egy nagy méretű hangzó installációba. A tárlat február 13. és március 13. között látogatható díjmentesen.

A MOMkult Reich Károly Galériájában megnyílik a Cziffra-fesztivál képzőművészeti pályázatán nyertes fiatal művész, Mihályi Bálint Doomy című kiállítása, amely február 12-től március 31-ig ingyenesen látogatható.

 

Borítókép: Cziffra György zongorázik (fotó: Kresz Albert)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.