Szakralitás, posztmodern, trendek és tendenciák

A Magyar Képzőművészeti Egyetem a tavaszi félévre is meghirdeti népszerű szabadegyetemi kurzusait. Februárban két előadás-sorozat is indul: egy szakrális művészettel foglalkozó, valamint egy kortárs művészeti szabadegyetem.

Forrás: MKE2024. 02. 05. 13:00
Kósa János: Hackerek II., 2000 (részlet)
Kósa János: Hackerek II., 2000. Forrás: Magyar Képzőművészeti Egyetem Forrás: Magyar Képzőművészeti Egyetem
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Művészet és szakralitás, ismeretterjesztő előadások a középkortól a XXI. századig szakrális témákban, művészettörténeti megközelítésben címmel a szakrális művészet, liturgia, restaurálás témakörökben a korábbi években tartott közkedvelt előadás-sorozat folytatásaként indítja február 22-én az MKE az új kurzusát, mely a szakrális művészet európai hagyományaira koncentrál művészettörténeti, képzőművészeti megközelítésben.

Művészet és szakralitás
Művészet és szakralitás, a Magyar Képzőművészeti Egyetem szabadegyetemi kurzusa. Forrás: Magyar Képzőművészeti Egyetem

A kora középkortól a jelen korig az egyházi művészettel kapcsolatos műfajokat, műtárgytípusokat és jellemző témákat mutatják be az előadások során műtárgycentrikusan, sok példával és analógiák segítségével. 

A kurzuson hangsúlyosan kerül elő a keresztény ikonográfia: az európai művészetben – templomdekorációkon, középkori freskóciklusokon, oltárképeken, ikonosztázokon, fában vagy márványban faragva – leggyakrabban megjelenített szentek, attribútumaik, legendáik ábrázolási hagyományai.

Az előadások nemcsak a múlt képzőművészeti emlékeit vizsgálják majd, de a XX. századi és a kortárs szakrális művészet néhány kiemelkedő képviselőjét és azok munkáit is bemutatják, mivel a jelen korban, a hétköznapokban legtöbbször ezekkel találkozhatunk.

Az előadás-sorozatot ajánlható mindenkinek, aki az európai művészettörténetet szeretné jobban megismerni.

Az előadók úgy építik fel a képzést, hogy a téma iránti kezdő érdeklődők éppúgy tudást meríthessenek, mint egyházi személyek, papok, lelkészek, hittudományi felsőoktatási intézmények, valamint az egyházi iskolák jelenlegi és volt hallgatói, illetve tanárai, hitoktatók és lelkipásztori munkatársak.
Már egy évtizede tart a Magyar Képzőművészeti Egyetem olyan szabadegyetemi kurzusokat, amelyek a kortárs művészet aktuális jelenségeit, legfontosabb alkotóit, tendenciáit és irányzatait mutatják be. Ebbe a sorba illeszkedik A posztmoderntől a poszthumánig – Trendek és tendenciák a kortárs képzőművészetben című, február 28-án kezdődő tanfolyamuk.

A posztmoderntől a poszthumánig – Trendek és tendenciák a kortárs képzőművészetben
A posztmoderntől a poszthumánig – Trendek és tendenciák a kortárs képzőművészetben. A Magyar Képzőművészeti Egyetem szabadegyetemi sorozata. Forrás: Magyar Képzőművészeti Egyetem.  

Az előadók – Albert Ádám, Fülöp Tímea, Györffy László, Huth Júliusz, Klima Gábor, Lázár Eszter, Mélyi József, Sturcz János, Szabó Attila, Tayler Patrick – ezúttal a hazai és a nemzetközi képzőművészetben lezajlott jelentősebb fordulatokra, paradigmaváltásokra, valamint a kortárs művészetet ért legújabb kori kihívások értelmezésére helyezik a hangsúlyt, egyúttal választ keresve a következő kérdésekre: Melyek az alapvető hasonlóságok és különbségek a modern, a posztmodern és a kortárs művészet között? Melyek voltak az elmúlt évtizedek legfontosabb képzőművészeti tendenciái és művészeti fordulatai Európában és Európán kívül? 

Hogyan alakította át a neoliberális és a digitális fordulat a képzőművészet termelési és elosztási rendszerét? Milyen kapcsolat fűzi össze az 1980‑as évek posztmodern és a 2010-es évek poszthumán művészetét?

Miért tűnt el az 1990-es évek intermediális és internetalapú művészetét uraló technooptimizmus a 2010‑es évek posztinternet művészetéből? Milyen lehetőségei vannak a hagyományos festészetnek és szobrászatnak a totális internet korszakában? Milyen új kihívásokkal találja szembe magát a kritika és a művészetpedagógia a XXI. század digitális társadalmában?
Az MKE tíz-tíz előadásból álló művészeti szabadegyetemi kurzusai térítés ellenében vehetők igénybe – kedvező áron. 

A szemeszter végén az egyetem oklevelet és kreditigazolást ad az elvégzett képzésekről, mivel a tanfolyam pedagógusoknak kétkredites továbbképzésnek minősül.

A jelentkezés részletei az MKE hivatalos honlapján találhatók meg.

A Magyar Képzőművészeti Egyetem Művészet és szakralitás ismeretterjesztő előadások a középkortól a XXI. századig szakrális témákban, művészettörténeti megközelítésben kurzusa 2024. február 22-étől indul, csütörtökönként tíz előadással 18:30-tól 20:00-ig, az MKE Andrássy úti épületében, a Vetítő teremben (1062 Budapest, Andrássy út 69–71.). 
A posztmoderntől a poszthumánig – Trendek és tendenciák a kortárs képzőművészetben című képzés 2024. február 28-án kezdődik, szerdánként tíz előadással 18:30-tól 20:00-ig, szintén az MKE Andrássy úti épületének Vetítőjében.
Az előbbi előadás-sorozatra 2024. február 19-ig várják a jelentkezőket, az utóbbi szabadegyetemi sorozatra február 26-ig lehet jelentkezni. 

 

Borítókép: Kósa János: Hackerek II., 2000 (Forrás: Magyar Képzőművészeti Egyetem)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.