Milady: már egy nő cicázik a három testőrrel

A három testőr: Milady című film vetítésével kezdődött az Uránia Nemzeti Filmszínházban a 14. frankofón filmnapok programsorozata. A Dumas-regény legújabb filmes feldolgozásában nagyszerű színészekkel láthatta a közönség a sokak által jól ismert történetet.

2024. 02. 29. 22:00
Milady
Fotó: BEN KING/Frankofón Filmnapok
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Franciaország magyarországi nagykövete, Claire Legras nyitotta meg a fesztivált, kiemelve a francia nyelv szerepének fontosságát. Az előkészületekben a Francia Intézet mellett nemcsak Franciaország, hanem Belgium, Kanada, Görögország, Románia, Svájc és Tunézia nagykövetsége is részt vett. 

Milady
A három testőr: Milady című film egyik jelenete. Forrás: Ben King/Frankofón filmnapok

A három testőr: Milady

Az első rész, A három testőr – D’Artagnan sikere után következett A három testőr: Milady című film

 a Louvre-tól a Buckingham-palotáig, Párizs sötét utcáin át La Rochelle ostromáig egy olyan viharos korszakba kalauzolja el a nézőt, amelyet vallásháborúk és az angliai invázió állandó fenyegetése jellemez. Ebben a sűrű történelmi időszakban számos emblematikus szereplő emelkedik ki, akik kardot ragadnak és életüket is kockáztatják Franciaországért.

Constance Bonacieux-t D’Artagnan szeme láttára rabolják el. Azért hogy megmentse szíve hölgyét, az ifjú testőr kénytelen szövetkezni a titokzatos Milady de Winterrel. Amikor kitör a háború, Athos, Porthos és Aramis már a front felé tart. S közben egy szörnyű titok a múltból az összes régi szövetséget próbára teszi. Az Alexandre Dumas remekművéből készült filmet Martin Bourboulon rendezte. A film kiváló szereposztásban készült: Francois Civil játssza D’Artagnant, Vincent Cassel Athost, Romain Duris Aramist, Pio Marmaï pedig Porthos alakítja. Milady szerepében Eva Green látható. 

Március 10-éig tart a Francia Intézet szervezésében a 14. frankofón filmnapok. A budapesti Uránia Nemzeti Filmszínházban, a Francia Intézetben és a Turbinában 24 kortárs frankofón alkotást nézhet meg a hazai közönség eredeti nyelven, magyar felirattal.

A programot a műfaji sokszínűség jellemzi: van benne öt César-díjat nyert fantasztikus film, Oscar-jelölt animáció, sci-fibe hajló szerzői film, életrajzi tabló, katasztrófafilm, történelmi kalandfilm, több vígjáték, de olyan társadalmi kérdések is szóba kerülnek, mint a női egyenjogúság vagy környezetünk megbecsülése.

Tizenhat vidéki városban egy szűkebb válogatást láthatnak a nézők a 14. frankofón filmnapok programjából. 

Borítókép: Milady szerepében Eva Green (Forrás: Frankofón filmnapok)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.