Frankofón filmek fesztiválja

A frankofón filmnapokon idén is bemutatják a frankofón országok friss filmtermésének legjavát. Február 28. és március 10. között 24 alkotást láthatunk eredeti nyelven, magyar felirattal a Francia Intézet szervezésében, amelyek többsége már a legrangosabb nemzetközi fesztiválokon is sikerrel megméretett.

2024. 02. 15. 19:00
frankofón
3M_V2_J36-159.jpg Fotó: Julien Panie
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A 14. Frankofón Filmnapokon a sztárok közül olyan kedvenceket láthatunk viszont új szerepekben, mint Catherine Deneuve, Vincent Cassel, Denis Podalydes, Pio Marmaï, Blanche Gardin, Virginie Efira, Léa Seydoux, Romain Duris vagy Guillaume Canet. Március 1. és 31. között 16 vidéki városban, Balatonfüreden, Debrecenben, Győrött, Jászberényben, Kecskeméten, Miskolcon, Nyíregyházán, Ózdon, Pannonhalmán, Pécsett, Sopronban, Szegeden, Székesfehérvárott, Szolnokon, Szombathelyen és Veszprémben mutatnak be egy szűkebb válogatást a 14. Frankofón Filmnapok programjából. 

frankofón
A frankofón filmnapok filmje Catherine Deneuve-vel a Bernadette. Forrás: Fankofón filmnapok

 

A frankofón filmnapok kínálata

A válogatásban szereplő francia filmek közül hét premier előtti bemutató, köztük a nyitófilm, Martin Bourboulon A három testőr: Milady című, hat César-díjra jelölt látványos alkotása. Ez a film nyitja meg a fesztivált február 28-án Budapesten, az Uránia Nemzeti Filmszínházban. A Dumas-regény legújabb filmes feldolgozásában olyan nagyszerű színészeket láthat a közönség, mint Romain Duris, Vincent Cassel, Eva Green és Francois Civil. 

A 14. Frankofón Filmnapok programját műfaji sokszínűség jellemzi: találhatunk benne az egész családnak szóló animációs filmet, mint az annecy-i nemzetközi animációs fesztiválon díjazott Robotálmok, sci-fibe hajló szerzői filmet, Bertrand Bonello Vadállatját, amely a velencei fesztiválon volt versenyben, Bernadette – A főnökasszony című életrajzi tablót a főszerepben Catherine Deneuve-vel, de az összeállításból természetesen a vígjátékok sem maradhattak ki, például Albert Dupontel Második fordulója.

Most is szemezgethetünk remek alkotásokat a frankofón országok filmterméséből: Romániából (Derék emberek), Belgiumból (Tori és Lokita), Svájcból (Liv S. szerelmei, Árral szemben) és Görögországból (Hát itt élünk).

A frankofónia, a francia nyelven beszélő népek közössége számára nagyon fontos a francia nyelv iránti érdeklődés fenntartása

– mondta többek között Claire Legras, Franciaország magyarországi nagykövete a fesztivál programjairól tartott tájékoztatón. Mint mondta, a szemlén elsősorban azt szeretnék bemutatni, hogy milyen kulturális és nyelvi sokszínűséget képvisel a frankofónia. Altnéder Miklós, a Külgazdasági és Külügyminisztérium frankofón ügyekért felelős koordinátora példaértékűnek nevezte a kulturális és oktatási együttműködést Magyarország és Franciaország között. Elmondta, hogy 

idén is látható lesz a fesztiválon egy magyar alkotás francia felirattal. A párizsi olimpiához kapcsolódva a magyar férfi-vízilabdaválogatottról szóló, A nemzet aranya című filmet vetítik le, amelyet közönségtalálkozó is követ a vízilabdázók és a film készítőinek részvételével.

frankofón
A nemzet aranya  a frankofón filmnapokon. Forrás: Frankofón filmnapok

Március 5-én 18 órakor a Francia Intézetben vetítik a kilenc César-díjra jelölt Az arcuk mindig előttem lesz című megrázó filmet. A helyreállító igazságszolgáltatás rendszere szakértők közreműködésével igyekszik párbeszédbe vonni elkövetőket és áldozatokat, de ahhoz, hogy ez működjön, mindkét félnek akarnia kell. A film vetítését beszélgetés követi Benjamin Sayous, a helyreállító igazságszolgáltatással foglalkozó francia intézet igazgatója, Fellegi Borbála, a Foresee Research Group ügyvezető igazgatója és A. Barabás Tünde, az Országos Kriminológiai Intézet igazgatója részvételével, akik számba veszik a két országban e területen tett intézkedéseket, és megvizsgálják a börtönbüntetésen kívüli büntetések eredményességét és jelentőségét. A beszélgetés moderátora Kádár András jogász, a Magyar Helsinki Bizottság társelnöke. Március 6-án, 20 órakor az Urániában vetítik majd a tavaly Cannes-ban az Un certain regard szekcióban debütált Salem című filmet. A hipnotikus erejű, lírai alkotás egy fekete fiú és egy roma lány szerelmét ábrázolja. A vetítés után a közönség találkozhat a film rendezőjével, Jean-Bernard Marlinnel. Március 8-án az Urániában lesz látható a Liv S. szerelmei című svájci romantikus film. A 38 éves Liv felidézi magában a régi kapcsolatait, amelyekben valami valahogy mindig félrement. A vetítés után közönségtalálkozó lesz a rendezővel, Anna Luiffel.

A programban szerepel a tavalyi cannes-i filmfesztiválon debütált Mutánsok című fantasztikus film Romain Duris-vel a főszerepben, melyet nemrégiben tizenkét César-díjra jelöltek. Szintén Cannes-ban, versenyprogramban volt a világpremiere az immár César-díjra jelölt, Sav című francia katasztrófafilmnek. Két César-jelölést kapott a Yannick című abszurd bűnügyi vígjáték. Szintén kapott jelölést a Bernadette – A főnökasszony, mely sok humorral bizonyítja, hogy minden sikeres férfi mögött áll egy nő. Jacques Chirac köztársasági elnök feleségét a csodálatos Catherine Deneuve alakítja. 

Az annecy-i nemzetközi animációs fesztiválon díjazott és immár Oscar-jelölt Robotálmok vicces, ugyanakkor szívhez szóló családi film egy kutya és egy robot különös barátságáról. Végül a filmnapok egyik legütősebb darabja a tavaly Cannes-ban négy díjat és immár Oscar- és César- jelölést is kapott, Négy nővér című tunéziai–francia dokumentumfilm. Nehéz történet ez reményről, lázadásról, hagyományról, erőszakról, testvéri szeretetről és magáról a tunéziai társadalomról, amelyet Kaouther Ben Hania profi színészek bevonásával mesél el. Játékos, mégis hiteles – a kétféle eszköztár ilyetén keveredése minden bizonnyal mély nyomot hagy a hetedik művészet történetében.

Borítókép: A frankofón filmnapok nyitófilmje A három testőr: Milady (Fotó: Julien Panie)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.