Svejk világa brechti köntösben

Újabb színházi csemegével várta az érdeklődőket a harmincöt éve töretlenül működő Magyar Színházak Kisvárdai Fesztiválja és az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet. A VárdaFeszt Klubban ezúttal a Térszínház előadása, a Déryné program támogatásával létrejött Svejk került terítékre, amely után a rendezővel beszélgettünk.

2024. 02. 18. 18:30
svejk
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Jaroslav Hasek ikonikussá vált együgyű regényalakja nem csupán szatirikus fénytörésben jelenik meg a Térszínház előadásában. Kaj Ádám rendezése a sötét operett jelzőt viseli, ám ez a két szó talán kevés arra, hogy visszaadja azt a komplex színházi megközelítésmódot, amely az előadást jellemzi. A Svejk több szálon is megidézi a brechti epikus színházat: a fejezeteket a némafilmekre utaló, vetített feliratok választják el, a prózai jeleneteket pedig énekek tagolják. Ez utóbbi utalhat az operettre, de a produkció hangulata és hangzásvilága inkább a sanzonokat, a jazzt idézi meg.

Gyakran fakadnak dalra a szereplők. Forrás: Facebook/Térszínház

A címszerepben Öller Rolandot láthatjuk, aki igazán bravúrosan hozza a szerethető idióta szerepét. Azonban mégis a színészek és zenészek összjátékát érdemes kiemelni. Az elmesélő, ám jól énekelhető szövegekhez kellemes dallamok társulnak, a színészek pedig kiválóan helytállnak, miközben a jelenetek során dinamikusan váltogatják szerepeiket. Mégis muszáj kiemelni a Katz szerepében (is) látható Széplaky Gézát, akinek ez az előadás igazi jutalomjáték. Ha kell, meghúzódik a háttérben, ha pedig arra van szükség, újabb és újabb arcát mutatja meg tábori papként, fogadósként, katonatisztként, sanzonénekes hölgyként. Tökéletesen ráérez a Hasek-féle, brechti köntösbe bújtatott elrajzolt figurákra.

Mindenképpen szerettem volna, hogy dalok is legyenek az előadásban. Zeneszerzőként a Junior Prima díjas Bucz Magor volt a segítségemre, aki később a zenészeket is ajánlotta. A szövegek megírására a József Attila-díjas Vörös Istvánt kértem fel, akinek nem ismeretlen a cseh lélek

– árulta el Kaj Ádám. A rendező azt is hozzátette, hogy a határozott rendezői koncepció mellett a közreműködő színészek is teret kaptak arra, hogy ötleteljenek a próbafolyamat során. Az előadás a Déryné program támogatásával jött létre, s a rendező a próbafolyamat egésze alatt tudott konzultálni mentoraival.

svejk
Széplaky Gézának jutalomjáték a Svejk. Forrás: Facebook/Térszínház

A Térszínház igazgatója kért fel arra, hogy rendezzek egy előadást. Később úgy döntöttünk, hogy a Déryné programba is nevezzük a produkciót. Rendkívül szerencsés helyzetbe kerültünk, ugyanis amellett, hogy a Térszínházban műsoron fogják tartani az előadást, a Déryné jóvoltából az egész országra kiterjedő tájolásban is részt tudunk venni

– ismertette a részleteket a rendező. Ezen túlmenően a héten pedig a Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet és a kisvárdai fesztivál szervezésében megvalósuló VárdaFeszt Klubban is látható volt ez a szórakoztató, egyben mélyenszántó alkotás. A rendező elmondta, hogy a háború végigvonul az előadáson, ám mindössze történelmi körülmény. 

Svejk megpróbáltatásai és kalandjai a barátságról szólnak. Habár mindenkit bajba kever, szerették volna, ha szerethető marad a karaktere. Svejk tragédiája az, hogy a háború során mindenkit elveszít, akit szeretett.

Játsszák: Öller Roland, Széplaky Géza, Szondi Tamás, Bánföldi Szilárd, Csuka János, Tóth János Gergely, Cseke Brigitta. 

 

Borítókép: Svejk szerethető szerepében Öller Roland (Forrás: Facebook/Térszínház)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.