Csak azért nem akasztották fel, mert megbomlott az elméje

A Széchenyi 2020 program keretében csaknem félmilliárd forintból újult meg a Lenkey-ház Egerben – közölte a működtető Dobó István Vármúzeum.

Forrás: MTI2024. 03. 02. 18:00
Lenkey János tábornok
Lenkey János tábornok arcképe szülőházában. Forrás: Facebook/Eger Város Hivatalos Oldala Forrás: Facebook/Eger Város Hivatalos Oldala
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az intézmény tájékoztatása szerint az 1848–49-es forradalom és szabadságharc egyik tragikus sorsú tábornoka, Lenkey János egri szülőháza és az ott kialakított tárlat péntektől látogatható. A beruházást az uniós Terület- és településfejlesztési operatív program (TOP) 475 millió forintos, vissza nem térítendő támogatása tette lehetővé, mely teljes egészében finanszírozta a város híres szülöttének méltó emléket állító projektet.

A Lenkey-ház
A tragikus sorsú Lenkey tábornok felújított szülőháza Egerben. Forrás: Facebook/Eger város hivatalos oldala

Jelezték: a kiállítás mindenekelőtt Lenkey János életútját eleveníti fel történeti és irodalmi dokumentumok, relikviák segítségével. Emellett azonban a gyűjteményben helyet kaptak bátyjához, Lenkey Károly ezredeshez, valamint más, az 1848–49-es forradalomban és szabadságharcban részt vett neves egri személyiségekhez köthető tárgyak másolatai is. 

A Dobó István Vármúzeumban őrzött emlékek mellett a bemutató anyagát az ország több múzeumából, levéltárából és az Aradi Ereklyemúzeum gyűjteményéből válogatták össze.  
A tárlat egyik kiemelt célcsoportja az iskolás gyerekek, akik számára játékos, interaktív elemek és a kézzelfogható műtárgymásolatok, felpróbálható ruharekonstrukciók teszik élménnyé a látogatást – hangsúlyozták.     

Lenkey ház
Megújult a Lenkey-ház belső tere is. Forrás: Facebook/Eger város hivatalos oldala

Emlékeztettek: az 1807. szeptember 7-én született Lenkey János osztrák katonaiskolákban eltöltött hosszú évek után előbb a 33. gyalogezredben, majd a 6. Württemberg huszárezrednél teljesített szolgálatot, 1845-től mint századparancsok. A márciusi események híre 1848-ban Galíciában érte, ahonnan a forradalom hívó szavára májusban szökött haza századával, tettükkel példát mutatva más külföldön állomásozó magyar katonáknak. Ezt követően a délvidéki harcokban, majd Komárom ostrománál tüntette ki magát. Kossuth Lajos 1849 márciusában nevezte ki tábornokká. 

A világosi fegyverletételt követően a többi aradi vértanúval együtt hadbíróság elé állították, a kivégzést csupán megbomlott elméje miatt kerülte el. 

Az aradi várbörtönben 1850 februárjában halt meg, hamvait 1936-ban hozták haza szülővárosába és temették el ünnepélyes keretek között bátyja és édesanyja mellé az egri Kisasszony temetőben.

Borítókép:  A Lenkey-ház a felújítás után (Forrás: Facebook/Eger város hivatalos oldala)
 


 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.