Minden, amit tudni lehet a hunokról

Mekkora területen mozogtak a hun birodalom őslakói, az éghajlat függvényében milyen gazdálkodást folytattak, hogyan szervezték meg a kereskedelmi útvonalaikat, egyáltalán miként váltak birodalommá? Mindezekről szó esett csütörtökön A hunok nyomában című előadáson, amely egy most induló sorozat első alkalma volt a Magyarságkutató Intézetben.

2024. 03. 01. 21:00
hunokról beszéltek
Forrás: Magyarságkutató Intézet (MKI)
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az utóbbi időben rengeteg előadás jelenik meg a hunokkal kapcsolatban, ezért is tartotta fontosnak a Magyarságkutató Intézet, hogy A hunok nyomában címmel szakemberekkel a legfrissebb kutatásaik mentén előadás-sorozatot indítson eredetünk történetéről. 

minden a hunokról
A hunokról és a hun birodalom kialakulásáról tartottak előadást (Fotó: Magyarságkutató Intézet)


– Az első sztyeppei államról beszél a tudósok jelentős része, a másik része pedig egy rendkívül jól megszervezett, vezérek által vezetett birodalomról tesz említést –  indította az estet Kásler Miklós, a Magyarságkutató Intézet főigazgatója és tiszteletbeli elnöke csütörtökön. A hunok nyomában című előadás -sorozat első alkalmán Agócs Gergely népzenész, népzenekutató, Daubner György magánkutató, valamint Somfai Kara Dávid turkológus, etnológus vett részt meghívott előadóként. 
– Tény, hogy az ázsiai hun birodalom Kr. e. 207-208 körül jött létre, és az alapító a kínai évkönyvek szerint úgy definiálta a saját államát, hogy: 

egyesítettünk minden íjfeszítő népet, akik követnek engem az ütközetben, a csatákban. 

A hun birodalom kiterjedése, összetétele, etnikuma, valamint a nyelvek konglomerátuma közben kialakult egy olyan struktúra, amit rekonstruálni lehet a jelenlegi földrajzi, éghajlati viszonyok és egyéb körülmények ismeretében – fogalmazott a főigazgató. 

Elmondta, a hun birodalmat észak-déli irányba három nagy tartományra osztották fel az ott lakó emberek úgy, ahogy a nomadizálás körülményei szükségessé tették. Önkormányzati és hadseregszervezési szempont miatt vezették be a tízes számrendszert, ami azt jelentette, hogy a hadsereg szervezése során tizedek, századok, ezredek, tízezredek képezték a kisebb és a nagyobb egységeket. Létrehozták a távolsági ütközetek fegyvereit, a hun íjat és a nyílvesszőket, ami lehetővé tette, hogy a rendkívül fegyelmezett hadsereg megfelelő lovakon, teljesen új hadművészeti taktikát dolgozzon ki. Abban az időben mindez rendkívül eredményesnek bizonyult. – Központok jöttek létre. Önkormányzati, kormányzati és gazdasági, kereskedelmi központok voltak. Ezeken a területeken ilyen körülmények között ki lehetett alakítani az élelmiszer hiánytalan pótlását, mert nemcsak nomadizáltak, hanem átalakították a természetet oly módon, hogy az földművelésre is alkalmas legyen. 

A megmaradt, feltárt uralkodói temetkezések rendkívüli ipari képességekről, nagyon magas színvonalról tanúskodnak

 –  tájékoztatott Kásler Miklós.
Elmondta, hogy a beszélgetéssorozat kitér a rekonstruált, klasszika-filológia által ismert archeogenetika által feltárt ismeretekre is, tehát gyakorlatilag minden, ami a hunokról szóba jöhet, az előadások tárgyát képezi majd.

Júniusig minden második héten újabb epizóddal jelentkezik A hunok nyomában előadás-sorozat, amely az első alkalommal telt ház mellet zajlott a Magyarságkutató Intézetben. 

 

Borítókép: A hunok nyomában előadás a Magyarságkutató Intézetben (Fotó: Magyarságkutató Intézet) 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.