Hátborzongató érzés, amikor egy xenomorph vadászik ránk + videó

Egy csapat fiatal szembesül az univerzum legkegyetlenebb életformájával. A Budapesten forgatott Alien: Romulus izgalmas utalásokat is tartalmaz a nagy elődre vonatkozóan.

2024. 04. 03. 12:00
Alien: Romulus
Cailee Spaeny az Alien: Romulus című filmben. Forrás: 20th Century Fox
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az űrutazás minden földi kalandnál ijesztőbb lehet. Ezt már az 1979-es A nyolcadik utas: a Halál című, első Alien-filmben megtapasztalhattuk, amelyben Sigourney Weaver szállt szembe az elképesztően kegyetlen földönkívüli parazita lényekkel, a xenomorphokkal. A mára kultikussá vált, Ridley Scott rendezte sci-fi horror akkora siker lett, hogy három folytatás és két előzményfilm is készült belőle. 

Alien: Romulus
Cailee Spaeny az Alien: Romulus című filmben. Fotó: 20th Century Fox 

A franchise idén újabb alkotással gazdagodik, amely azonban története alapján teljesen önálló darabja lesz az Alien-univerzumnak, nem folytatás vagy spin-off. A Budapesten forgatott Alien: Romulus, amelynek előzetesét immár magyar szinkronnal is megnézhetjük, az első képkockák alapján kiválóan teremti meg azt a borzongató hangulatot, amely az első filmet annyira jellemezte. Scott ezúttal producerként működött közre a Fede Álvarez által rendezett filmben, amelynek főszerepét (Rain Carradine karakterét) Cailee Spaeny játssza, akit legutóbb Elvis feleségeként láthattunk a Priscilla című moziban.

A történet részleteit egyelőre nem ismerjük, de a szinopszis alapján annyi bizonyos: 

egy csapat fiatal egy távoli világban szembetalálja magát az univerzum legrémisztőbb létformájával.

Ez pedig nem más, mint az elképesztően kegyetlen xenomorph (alien), amely jellegzetes kinézete nyomán mára a popkultúra részévé vált. Természetesen felbukkannak az arctámadók is, azok az óriási ízeltlábúra emlékeztető lények, melyeknek egyetlen küldetése: az áldozat arcára tapadva a száján át bejuttatni az embriót a gazdatestbe, amelyben zavartalanul fejlődhet ki, hogy később alienné váljon. 

Az új film az előzetes alapján a feszültségkeltés mellett nem spórol az akciójelenetekkel és a vérrel sem – bár ez utóbbi Álvarez korábbi rendezései alapján aligha meglepő. A hangeffektek terén pedig a rajongók felfedezhetnek egy szép utalást is: a Romulus az eredeti filmhez hasonlóan éppen olyan szirénaszerű hangot használ a feszült jeleneteknél, amely hatásosan borzolta az idegeinket annak idején is.  

Az Alien: Romulust augusztus 15-től láthatjuk a mozikban. 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.