Nagy Ferót három hónap után kitiltották az Ifiparkból az elvtársak

Először lép színpadra a fővárosban megújult felállásban az idén 45 éves Beatrice. Nagy Feróék óriási bulira készülnek a Várkertben.

2024. 05. 28. 17:00
Nagy Feró
Nagy Feró. Fotó: Bors/Knap Zoltán
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Idén tíz éve, hogy átadták a gyönyörűen felújított és pusztulástól megmentett Várkert Bazárt, a világörökséghez tartozó Duna-part egyik legszebb épületegyüttesét. Az évfordulót fesztivállal ünnepli a Várkert Bazár, az esemény nyitókoncertjét pedig Nagy Feró legendás együttese, a Beatrice adja majd. 

Nagy Feró
Beatrice-koncert 1978-ban. Balra Nagy Feró, jobbra a doboknál Donászy Tibor. Fotó: Fortepan/Urbán Tamás

A Beatrice tavaly ünnepelte fennállásának 45. évfordulóját, idén pedig megújult felállással és programmal lépnek színpadra a Várkert Bazárban. A koncert egyben kicsit időutazás is lesz, hiszen visszarepít majd bennünket azokba az időkbe, amikor még a Budai Ifjúsági Park működött a Várkert Bazár falai között. 

Az Ifipark hírhedt volt arról, hogy a fiatalokat nem engedték be akármilyen öltözékben, ezekre az időkre emlékezett vissza a Várkert videójában Nagy Feró is. – 20-25 éves lehettem, amikor feljöttünk az Ifjúsági Parkba, mert azt hallottuk, hogy ez egy nagyon jó kis szórakozóhely, jó zene van… Nyár volt, szandálban jöttem. És nem engedtek be. Szerencsére voltak már bent barátaim, kidobtak nekem egy pár cipőt, és úgy már beengedtek – mesélte Feró. 

A rocklegenda ezután persze sokszor megfordult itt, először csak hallgatta a koncerteket, a Hungáriát, a Bergendyt, később már ő maga is fellépett itt a Beatricével.  

Azt hiszem, három hónapig játszhattunk, utána az I. Kerületi Tanács kitiltott bennünket

 – elevenítette fel a kommunista időszakra jellemző történetet Nagy Feró, aki az aczéli kultúrpolitika 3T-je közül valóban a tiltott kategóriába tartozott. 

Tíz éve azonban, mint mondta, nagyon örültek neki, mikor megnyílt a Várkert Bazár, „de arra gondoltam, minket úgysem hívnak, mert nekünk rossz a hírünk” – tette hozzá viccesen Feró. Végül persze meghívták őket, és nagyon jó bulit csináltak. – Ez egy kicsit olyan volt, mintha elégtételt szereztünk volna. De miért? Amit akkor nem kaptunk meg, később már hiába kapjuk meg. De örülünk neki, ha az Isten megadja – mondta Feró hozzátéve, jólesett neki, hogy most is meghívták, és gondoltak rá.  

A május 31-től június 2-ig tartó VárkertFesztet tehát a Beatrice koncertje nyitja péntek este nyolc órakor, de a háromnapos fesztivál öt helyszínen számos egyéb programot is kínál az érdeklődőknek. A Random Trip koncertjének vendége lesz mások mellett Kovács Kati és Tátrai Tibor, Szulák Andrea a Budapesti Filharmóniai Társaság Zenekarával lép fel, a Besh o droM Másik Jánossal egészül ki, de fellép Szeder és Lóci is. 

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.