Klasszikus magyar filmek új köntösben

A Filmintézet és a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME) együttműködésében tehetséges, fiatal illusztrátorok izgalmas új plakátokat terveztek az Apa, az Isten hozta, őrnagy úr!, a Keménykalap és krumpliorr, a Megáll az idő és a Csinibaba című örökérvényű magyar filmklasszikusokhoz. A vadonatúj plakátok a Corvin moziban egész héten, míg maguk a filmek vasárnap tekinthetők meg újra nagyvásznon csodás minőségben, teljes körűen felújítva a Nemzeti Filmintézet Filmarchívum és Filmlabor közös munkájának eredményeként.

Forrás: Nemzeti Filmintézet2024. 05. 03. 8:00
A filmeket vasárnap felújítva lehet megtekinteni a Corvin moziban.
A filmeket vasárnap felújítva lehet megtekinteni a Corvin moziban. Forrás: Nemzeti Filmintézet
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Nemzeti Filmintézet fő törekvései között szerepel az, hogy ápolja a magyar filmkincset és minél szélesebb körben juttassa el a közönséghez. A magyar film napjához kapcsolódva a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemmel közös Régi filmek, új plakátok kezdeményezés célja, hogy a tehetséges pályakezdő illusztrátorok friss látásmódjával új, kortárs megközelítésbe helyezzen öt magyar filmklasszikust és felkeltse a mai közönség érdeklődését az alkotások iránt.

Mintegy ötven pályamunka érkezett a Nemzeti Filmintézet felhívására, köztük Baksa Nóra plakátterve is.
Mintegy ötven pályamunka érkezett a Nemzeti Filmintézet felhívására, köztük Baksa Nóra plakátterve is (Forrás: Nemzeti Filmintézet)

Szinte a mozi születése óta a közönség első találkozása a filmekkel a plakáton keresztül történik meg.

Kreatív szakemberek generációi nőttek fel és tettek szert művészi hírnévre filmplakátokkal, amelyek egykori reklám szerepükön túl még napjainkban is óriási eszményi értékkel bírnak vizuális kultúrkincsünkbe beépülve.  A MOME hallgatók munkái egyszerre helyezik új kontextusba a kiváló alkotásokat és viszik tovább a hazai plakátművészet méltán elismert hagyományait.

Az elmúlt hónapokban a MOME 21 illusztráció specializációs hallgatója nézte újra Szabó István Apa (1966), Fábri Zoltán Isten hozta, őrnagy úr! (1969), Bácskai Lauró István Keménykalap és krumpliorr (1978), Gothár Péter Megáll az idő (1982) és Tímár Péter Csinibaba (1997) című korszakos, mára kultikus filmjeit, majd a Filmintézet Alapfilmek online filmtörténeti platformjának segítségével mélyedt el a filmek keletkezésének történetében, vizuális világában, és nekivágott a tervezésnek.

Film és közönség. Közöttük a hidat a filmkommunikáció építi fel, s ennek egyik jelentős eleme, állomása a filmplakát. Ez az elsősorban grafikai alkotás egyrészt ötvözi a filmekbe kódolt értékeket, gondolatokat, alkotói szándékokat, másrészt vizuális megjelenésének köszönhetően képes megszólítani a leendő nézőket, kapcsolatba lépni velük, s ezáltal nagyobb közönséget érhet el maga a film. 

A hagyományos, már a nagyközönség által is ismert filmplakátoktól eltérően a tervezési folyamat során az előképet azok a művészi plakátok adták, amelyek sokkal tágabb teret biztosítanak az alkotóknak, hogy elemezzék, értelmezzék az egyes filmeket, felismerve azok üzenetét, kódolt jelentését, vizuális jegyeit és szimbólumrendszerét.

Ezzel olyan egyedi alkotások készülhettek, amelyek megfelelnek a plakátműfaj eredeti célkitűzésének és egyben önálló művészeti alkotások is.

a MOME illusztráció specializáció vezetője és oktatója, Tóth Andrej társkonzulens oktató, illusztrátor/tervezőgrafikus, és Gorka-Focht Máté elméleti oktató, kurátor kísérték végig a tervezési folyamatot, melynek során végül mintegy ötven izgalmas filmplakát készült el a kiválasztott filmekhez, melyek a hétvégéig megtekinthetők a MOME Zugligeti úti campusán valamint a Corvin moziban. Az öt klasszikus filmet pedig vasárnap újra nagyvásznon lehet megnézni kiváló minőségben, felújítva a Filmintézet Filmarchívum és Filmlabor közös munkájának eredményeként.

A Régi filmek, új plakátok projekt alkotói:

Baksa Nóra Korina, Deák Kitti, Gátos Luca, Grandpierre Karina, Ilosvai Dorottya Emese, Imre Kinga, Klapka Aliz Liza, Kovács Zoltán, Lázár Flóra, Nagy Boglárka, Pauer Patrik, Petrovszki Hanna Kata, Pintér Zia Gréta, Ring Noémi, Schnell Fruzsina, Sógor Sólyom Dávid, Somogyvári Szonja, Szalai Petra, Szalóki Lilla, Taar Alexandra-Andreea, Zsiros Beatrix.

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.