Következő mérkőzések
Ukrajna
18:002024. június 26.
Belgium
Szlovákia
18:002024. június 26.
Románia

Amazónián és Kalotaszegen át

2024. május 17. és 26. között a múzeum pünkösdi tematikus tárlatvezetéssel és zenével, játékkal és alkotással teli élménydús, ritmusrobbanással járó gyereknappal várja a látogatókat. Mindeközben a Néprajzi Múzeum a közösségek hete rendezvénysorozathoz is csatlakozik.

Forrás: Magyar Néprajzi Múzeum2024. 05. 17. 16:00
Fesztovi kétely foglalkozás a Néprajzi Múzeumban.
Fesztovi kétely foglalkozás a Néprajzi Múzeumban. Fotó: Incze László Forrás: Néprajzi Múzeum
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Május 17-én, pénteken délelőtt a Méta-Baba programsorozat következő foglalkozásán jelenlévő szülők kicsinyeikkel számos kérdést járnak majd körbe. Az újonnan alakult család határait hogyan tartja tiszteletben a környezetük? Mire vágytak a fiatal szülők az első időszakban: ki hogyan és miben segítsen nekik? Szívesen fogadtak volna komatálat a gyermekágy idején? A program az Együtt. Inaktelki képek 2000–2002 című kiállítást érintve a Néprajzi Múzeum tárgyai segítségével mondókázva, beszélgetve és alkotásba öntve foglalkozik a szülőség korai fázisával.

A Néprajzi Múzeum idén is színes programokkal készül a gyereknapra.
A Néprajzi Múzeum idén is színes programokkal készül a gyereknapra. Fotó: Incze László/Magyar Néprajzi Múzeum

Május 18-án pünkösdi tematikus kurátori tárlatvezetésre kerül sor az Együtt. Inaktelki képek 2000–2002 c. kiállításban.

A tárlat fókuszában a hétköznapok sorából kiemelkedő ünnepek társadalmi vonatkozásai állnak, a tradíció szerinti ünnepélyes megjelenés és gesztusok, valamint a falura jellemző presztízsfogyasztás jellemzőiről is szó lesz.  

Május 22-én a Néprajzi Múzeumban kap helyet a Közösségi Múzeum díjátadó és konferencia a Közösségek Hete 2024 keretében.

A díjátadót követő szakmai konferencián bemutatkoznak az idei díjazott intézmények, ismertetik a közösségi alapú múzeumi működést példázó jó gyakorlataikat, ezután a résztvevők külföldi (szlovákiai) kitekintést kapnak egy plenáris előadás keretében, majd interaktív fórumon vehetnek részt. A rendezvény a múzeum két, témában kapcsolódó kiállításában zajló kurátori tárlatvezetéssel zárul.

Gyereknap a Néprajzi Múzeumban

Május 24. és 26. között pedig a gyerekek kerülnek a középpontba.

Május 24-én, a Méta-Baba következő foglalkozásán a résztvevők a baba közelségének megélésével és a baba jelzéseinek olvasásával fognak foglalkozni. Május 25-én az Együtt. Inaktelki képek 2000–2002 c. kiállításban rendhagyó kurátori tárlatvezetésre kerül sor, melynek témája gyermekek a faluban. Hogyan nevelkedtek az inaktelki gyermekek, hogyan segítette és/vagy korlátozta őket a helyi közösségi szabályok és elvárások rendszere? 

Végül, de nem utolsósorban május 26-án Amazónián és Kalotaszegen át, alkotva, mesélve, zenélve, ritmusrobbanást, színkavalkádot okozva hozza el a múzeum a gyereknapot.

A vasárnapi színes programsorozat remek lehetőséget nyújt, hogy a család legnagyobb és legkisebb tagjai minőségi időt tölthessenek el együtt. A brémai muzsikusok zenés mesejátékon keresztül kelnek életre, a családok hangszereket próbálgathatnak a nádidudától kezdve a bendzsóig egy interaktív játszóházban, a Játszóház Projekt által 50 abbahagyhatatlan társasjátékot próbálhatnak ki a gyerekek és a szülők. De lesz levélíró, képeslaprajzoló vagy gyöngyfűző workshop, kalotaszegi tájkollázsokat készíthetünk, akvarellt festhetünk és saját szemünkkel fedezhetjük fel az amazóniai esőerdőt.

 

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.