Kastély ajándékba – bemutatták Bán Mór új könyvét

A kötet a gödöllői királyi kastély történetén keresztül meséli el a magyar történelem mozgalmas száz évét 1848 és 1948 között. Bán Mór könyve, melynek Sisi a főszereplője, egy új sorozat első darabja.

2024. 06. 03. 13:00
Bán Mór
Bán Mór Kastély ajándékba című könyvének bemutatója a gödöllői királyi kastélyban.
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hatalmas érdeklődés övezte a napokban Bán Mór legújabb könyve, a Kastély-sorozat első részének bemutatóját a gödöllői királyi kastély dísztermében. A Kastély ajándékba címet viselő könyv a sorozat első kötete, amely a kiegyezés korába repíti az olvasót, amikor Erzsébet királyné (Sisi) és Ferenc József a nemzet koronázási ajándékaként használatba kapta a gyönyörű épületet és a hozzá tartozó uradalmat. 

Bán Mór
Bán Mór Kastély ajándékba című kötete Forrás: Facebook/Gödöllői Királyi Kastély

A könyvbemutató házigazdája Ujváry Tamás, a kastély igazgatója volt, aki szakmai stábjával együtt komoly szakmai segítséget nyújtott a sorozat elkészítéséhez. A kastély dísztermében tartott bemutatón Bán Mór és Kárpáti Gábor Csaba, a sorozatot megjelentető Hitel kiadó ügyvezető igazgatója válaszoltak a felmerülő kérdésekre, majd a szerző és az első kötet címlapján is látható, Erzsébet királynét megszemélyesítő kosztümös tárlatvezető, Dutka Tímea az olvasóknak is bemutatták a kastély ikonikus részeit. 

Bán Mór története olvasmányosan eleveníti fel ezt a korszakot, és egy olyan sorozat nyitányaként vezeti be az olvasót e világba, amely a szerző reményei szerint hosszú időn keresztül elkísér majd minket. Főhősei a kastély személyzete és mindenkori urai. Utóbbiak jönnek-mennek, a személyzet mindig a helyén marad. 

A gödöllői barokk épületegyüttes történetét 1848-tól 1948-ig végigkísérő történet számos izgalmas fordulatot ígér, hisz a kastély urai közt ezidő alatt a császári és királyi páron kívül IV. Károly, Kun Béla vöröskatonái, a Horthy család, osztrák, orosz, román, német és szovjet megszálló hadseregek tábornokai is megfordultak. 

Az első kötet mellett ezúttal az olvasók kézbe vehették azt a limitált példányszámban megjelent kis kötetet is, amely Vörös vihar címmel a kastély talán legtragikusabb epizódját, az 1944-es szovjet megszállást és annak szörnyű következményeit dolgozza fel. Hogy mi minden fér egyetlen, hosszúra nyúlt emberöltőbe? A sorozat főhőse, Monostory Dénes – még csecsemőként, anyja karján láthatja a kastély erkélyén Kossuth Lajost, Görgey tábornokot, és a kastély előtt csatába induló honvédsereget. A most bemutatott első kötetben ifjú inasként kerül a személyzet tagjai közé, míg a Vörös viharban már csaknem százévesen láthatjuk viszont.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.